© BELGA

© Photo News

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© BELGA

© BELGA

© Photo News

© Photo News

© Jochem Maes

1 / 11

KV Mechelen pakt historische dubbel: na kampioen in 1B ook bekerwinnaar

Wat een stunt! KV Mechelen heeft voor de tweede keer in de clubgeschiedenis de Beker van België gewonnen. In een beklijvende finale haalde KV het met 1-2 van AA Gent. Nikola Storm (doelpunt en assist), German Mera (maker van de winning goal) en Michael Verrips (wereldmatch) kroonden zich tot de grote uitblinkers. Het belooft een lange feestnacht te worden in Mechelen.

Thomas Standaert

Een stralend blauwe hemel. Een bomvol stadion en een geweldige cupsfeer. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een onvergetelijke finale van te maken. En die kregen we ook...

Bij KV stonden de verwachte elf aan de aftrap. Kapitein De Witte startte op het middenveld samen met zijn 'broereman' Van Damme. Gustav Engvall (niet fit genoeg voor een basisplaats) startte op de bank als joker.

KV begon scherp aan de wedstrijd. AA Gent had moeite om in zijn spel te komen en had geluk dat Asare goed bij de pinken was om Tainmont van een eerste goede kans te houden. Het antwoord van Gent liet niet lang op zich wachten. Verrips werd aan het werk gezet op een vrije trap van Verstraete en moest een minuut later alles uit de kast halen om een streep van Vadis uit de hoek te ranselen.

Malinwa plooide maar bleef wel dreigend. Een penaltygevalletje met De Camargo werd weggewuifd door Lambrechts en op een ingestudeerde corner van Schoofs werd een goed schot van Tainmont afgeblokt door een Gents been.

Geen corner, wel doelpunt

Net na het halfuur volgde een eerste cruciale fase. Een geweldige vrije trap, bol van het effect, van Storm strandde via het vingertopje van Kaminski op de buitenkant van de paal. Lambrechts zag er geen corner in en liet het spel hervatten met een doeltrap. Een beslissing met verstrekkende gevolgen. Kaminski bracht het spel terug op gang en via een aanval op rechts belandde de bal in de Mechelse zestien. In een flipperkastfase werden schoten van Asare en Verstraete nog afgeblokt maar op de derde poging van Dompé had Verrips geen verhaal: 1-0.

Gerechtigheid

De VAR greep niet in en dus moest KV zelf voor gerechtigheid zorgen. Die kwam er in de 38e minuut. Een voorzet van Tainmont werd onorthodox doorgekopt door Schoofs, die de bal met een boogje perfect op de linker van Storm dropte. De man uit Maldegem twijfelde geen seconde en trapte de gelijkmaker door de benen van Kaminski laag in doel. Schoofs kreeg net voor rust zelfs nog een goede kans op de 1-2 maar botste op een goede Kaminski.

Na een moeilijk begin van de tweede helft nam KV de match opnieuw in handen met kansen voor Bijker en Schoofs. In de 62e minuut volgde hét moment van Germán Mera. Op een vrije trap van Storm torende de Colombiaan boven alles en iedereen uit en knikte hij de 1-2 overhoeks in doel. De Mechelse kant van de Heizel ontplofte, de Buffalo's aan de overkant zagen de bui al hangen.

Wat volgde was een halfuur waarin de spanning nauwelijks te houden was. Verrips schudde nog een paar miraculeuze saves uit zijn handschoenen en toonde waarom hij één van de meest gegeerde jonge doelmannen van het land is. Bij KV kregen Matthys en Tainmont nog twee uitgelezen kansen om de match te beslissen maar uiteindelijk bleef het toch nagelbijten tot Erik Lambrechts voor de verlossing zorgde met het laatste fluitsignaal.

MEER OVER KV Mechelen

Meer voetbalnieuws