© wf

© wf

© wf

© wf

1/4

Veel belangstelling voor Erfgoeddag rond kunstglazenier Eduard Van Rompuy

Het Heemkundig Documentatiecentrum Mariaburg (Ekeren-Brasschaat) en het cultuurcentrum 252cc waren zondag gastheer voor de Erfgoeddag. De 19de editie stond in het teken van kunstglazenier Eduard Van Rompuy.

Bezoekers kregen de gelegenheid om werk van Van Rompuy en andere glazeniers in de parochiekerk van Mariaburg te bewonderen. In het Wijkcentrum werden niet alleen glasramen tentoongesteld, maar het documentatiecentrum exposeerde ook prachtige tekeningen en schetsen van de Mariaburgse glazenier.

Voor de Tweede Wereldoorlog waren zowat alle glasramen in de parochiekerk werk van kunstenaars. In de periode januari, februari 1945 vielen in de omgeving van het kerkgebouw verscheidene V-bommen en die vernielden een deel van het kunstglaswerk in de kerk. In de plaats kwam gewoon lood in glas. Toch werden nog enkele kunstwerken in glas in de loop van de jaren toegevoegd aan de neogotische kerk uit 1910-1911. In de kerk vindt u nog werk van glazeniers J.B Jacobs, Jan Wouters en Eduard Van Rompuy.

In het Wijkcentrum ging de aandacht naar andere verdwenen ambachten in Mariaburg zoals de diamantslijperijen, juweliers- en horlogemakers. Marc Elseviers (N-VA), districtsschepen voor cultuur, zei dat we trots mogen zijn over ons plaatselijk erfgoed.

“Ludo Van Bouwel en Walter Lauriks zijn de drijvende krachten achter het Heemkundig Documentatiecentrum Mariaburg”, zei Elseviers. De wijkwerking en het documentatiecentrum werken grensoverschrijdend door zowel het verleden van het Brasschaat als Ekerse deel van Mariaburg te bewaren voor de toekomst. De Erfgoeddag werd opgeluisterd door het harpduo Karisse met Karen Peeters en Isabelle Matthijssens.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio