© AP

© AP

© AP

© AP

1 / 4

Exact zes maanden na Pittsburgh: opnieuw schietpartij in Amerikaanse synagoge, dader opgepakt

Bij een schietpartij in een synagoge in de buurt van San Diego, in de Amerikaanse deelstaat Californië, zijn een dode en drie gewonden gevallen. Dat heeft burgemeester van Poway, Steve Vaus op een persconferentie bevestigd. De politie heeft de schutter kunnen oppakken.

Aanvankelijk waren er vier gewonden, maar een vrouwelijk slachtoffer bezweek inmiddels aan haar verwondingen. De andere gewonden zijn volgens de burgemeester niet in levensgevaar. Een van hen is de rabbi van het joodse gebedshuis Chabad. Hij kreeg naar verluidt een kogel in de hand.

De schutter viel het gebedshuis rond 11.23 uur zaterdag plaatselijke tijd (20.23 uur Belgische tijd) binnen en opende het vuur met een semiautomatisch aanvalsgeweer. Op dat moment bevond zich in de synagoge een honderdtal mensen. Zij vierden er de laatste dag van Pesach, het joods voorjaarsfeest waarmee de Exodus uit Egypte wordt herdacht. Een agent van de grenspolitie die niet van dienst was maar toevallig aanwezig was op het moment van de feiten zou de confrontatie zijn aangegaan met de vluchtende dader. De schutter kon later op een snelweg worden tegengehouden en opgepakt. Hij bood geen weerstand.

Volgens de burgemeester werden inmiddels versterkte veiligheidsmaatregelen genomen aan andere religieuze plaatsen in Poway. Hij bestempelt de feiten als een haatmisdrijf.

Exact zes maanden na Pittsburgh

De schietpartij in het joodse gebedshuis Chabad in Poway komt er exact zes maanden na de dodelijke schietpartij in de synagoge van Pittsburgh, in de deelstaat Pennsylvania. Daarbij vielen op 27 oktober nog elf doden. Het incident van zaterdag valt ook samen met de laatste dag van Pesach, het joods voorjaarsfeest waarmee de Exodus uit Egypte wordt herdacht.

President Donald Trump heeft op Twitter al zijn diepste medeleven geuit en hij belooft dat de zaak grondig zal worden onderzocht.