© EPA-EFE

Trump verwerpt VN-wapenhandelsverdrag

De Amerikaanse president Donald Trump heeft het VN-wapenhandelsverdrag verworpen. Op die manier zouden de Verenigde Staten opnieuw uit een internationaal proces stappen.

evg

Het Verdrag Inzake de Wapenhandel van de Verenigde Naties (UN Arms Trade Treaty of ATT) is sinds 2014 van kracht. Volgens een Amerikaanse functionaris zet Washington de stap aangezien grote wapenuitvoerders zoals Rusland en China het verdrag niet tekenden. De VS willen niet dat hun soevereiniteit wordt beperkt, terwijl dat niet geldt voor hun rivalen. Trumps voorganger, Barack Obama, ondertekende het Verdrag.

"De Verenigde Naties zullen binnenkort een formele kennisgeving krijgen dat Amerika dit verdrag verwerpt", zei Trump vrijdag. Hij gaf een toespraak voor de vuurwapenlobby NRA, waarbij hij zware kritiek uitte op het "erg ondoordacht akkoord". Op het podium richtte Trump een formele vraag aan de Amerikaanse Senaat om het ratificatieproces niet langer uit te voeren en het verdrag naar het Oval Office terug te sturen. Zijn woorden werden op applaus onthaald.

"Leerlingen beschermen"

"We herbevestigen dat de Amerikaanse vrijheid heilig is en dat Amerikaanse burgers leven volgens Amerikaanse wetten, niet de wetten van andere landen", aldus Trump.

De president gebruikte zijn speech voor de NRA ook om Amerikaanse staten te prijzen die leerkrachten toestaan vuurwapens in de klaslokalen te dragen als ze daarvoor opgeleid zijn. Op die manier "beschermen ze zichzelf en de leerlingen die ze graag zien".

"Wanneer vuurwapens worden verbannen, zullen enkel misdadigers vuurwapens bezitten", zei Trump nog.

Het wapenhandelsverdrag (ATT) regelt de internationale handel in conventionele wapens. Het stelt regels op over de uitvoer van wapens en moet voorkomen dat wapens in illegale circuits terechtkomen. Volgens de VN hebben 101 landen het ATT getekend.

Sinds Trump in januari 2017 aan de macht kwam, stapten de Verenigde Staten uit het klimaatakkoord van Parijs, het Iraanse nucleaire akkoord en het bilaterale INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) met Rusland.