Drijvend zonnepanelenpark krijgt subsidies van bijna 100 euro per MWh

In het buitenland bestaan al drijvende zonnepanelenparken, zoals hier in China. Foto: Imaginechina

Drijvend zonnepanelenpark krijgt subsidies van bijna 100 euro per MWh

Print
Dessel -

Vlaams minister van Energie Lydia Peeters heeft de subsidie vastgelegd waarop het drijvende zonnepanelenpark in Dessel kan rekenen. Het project kreeg vorig jaar al 2 miljoen euro investeringssteun van de Vlaamse regering.

Drijvende zonnepanelen zijn een nieuwigheid in Vlaanderen. Het project in Dessel komt op de plassen van het zandontginningsbedrijf Sibelco. Er worden deels gewone zonnepanelen geïnstalleerd, maar ook dubbelzijdige panelen, die kunnen meedraaien met de zon en hun hellingshoek aanpassen. Lydia Peeters heeft nu de voorlopige bandingfactor van 0,994 vastgelegd voor het project. Op basis daarvan heeft de investeerder een idee van de steun waarop hij recht heeft.

Sinds de hervorming van het certificatensysteem in 2013 werd in eerste instantie geen enkel groot zonnepark met een vermogen groter dan 750 kW meer gebouwd. Voor dergelijke grote projecten blijft immers overheidssteun nodig. Daarom werd beslist om steun per project toe te kennen op basis van een bandingfactor. Dat is de variabele factor waarmee de prijs van de groenestroomcertificaten mag worden vermenigvuldigd om een project rendabel te maken.

De bandingfactor van het project in Dessel komt overeen met ongeveer 92,4 euro per opgewekte MWh voor een periode van 10 jaar. De installatie zal een piekvermogen hebben van 5 MW. Het grootste deel van die stroom gaat rechtstreeks naar het zandontginningsbedrijf.

“We verwachten een hoger rendement van deze drijvende zonnepanelen vanwege de nieuwe technologieën. Steun van de Vlaamse overheid blijft nodig voor de rendabiliteit, maar we vermijden oversubsidiëring”, zegt Peeters.

Nu in het nieuws