Federaal parket eist twee jaar cel tegen dronken Meir-terrorist

Federaal parket eist twee jaar cel tegen dronken Meir-terrorist

Print
Antwerpen -

Het openbaar ministerie heeft twee jaar effectieve gevangenisstraf gevorderd tegen ‘Meir-terrorist’ Mohamed R., de Tunesiër die op 23 maart 2017 een groot terreuralarm veroorzaakte door met een hoge snelheid over de Meir te racen. De man wordt niet vervolgd voor terroristische misdrijven, maar moet zich wel verantwoorden voor verboden wapenbezit, bezit van verdovende middelen, heling en rijden onder invloed van drank en drugs. R. liet zich vanmorgen niet zien op de rechtbank en laat verstek.

Mohamed R. scheurde op 23 maart 2017 met een hoge snelheid over de Meir, achterna gezeten door militairen die de wacht hielden in de winkelstraat. Hij negeerde een stoplicht en reed de stad in. Een ploeg van het SRT trof Mohamed R. een tijd later aan op de Scheldekaaien, waar hij zijn auto had geparkeerd. In de wagen vonden politieagenten legerkleding, een gedemonteerde shotgun, een airsoftwapen en dolken. Verder vonden de speurders een laptop en gestolen identiteitskaarten.

Aanvankelijk dachten de politiediensten dat Antwerpen aan een mogelijke aanslag was ontsnapt, maar al snel bleek dat Mohamed R. geen terroristische motieven had. De man bleek een aan drank en drugs verslingerde crimineel te zijn, die enkele dagen eerder met zijn vriendin in Antwerpen was neergestreken. Samen met Antwerpse vrienden zou hij vooral hebben gefeest. In de nacht voor de feiten werd Mohamed R. zwaar onder invloed opgepakt en opgesloten.

Na zijn vrijlating uit de politiecel stapte hij, nog steeds onder invloed van drank en drugs, in zijn wagen om zijn vriendin te gaan zoeken. “Ik ben per ongeluk de Meir opgereden omdat ik de weg kwijt was”, verklaarde hij aan de speurders.

“Ik zag dat mensen teken naar mij deden alsof ik gek was. Ik ben dan sneller gaan rijden. Soldaten heb ik niet gezien. Ik heb ook niet door het rood gereden, mogelijk wel door het oranje. Daarna heb ik mijn wagen geparkeerd en heb ik muziek opgezet om me wat te ontspannen. Toen werd ik plots gearresteerd.”

Normvervaging

Volgens federaal procureur Ester Natus had R. totaal niet in de gaten wat voor commotie hij in Antwerpen had veroorzaakt. “Het gedrag van R. getuigt van een verregaande normvervaging. Hij verkeert permanent onder invloed van alcohol en andere middelen. Hij lijkt niet te beseffen dat hij anderen in gevaar brengt door onder invloed met een wagen te rijden.”

“Zijn voorliefde voor wapens en het feit dat hij wapens grijpklaar in zijn wagen had liggen, vormen ook een groot risico. R. werkt niet en lijkt zijn drugsgebruik te financieren met diefstallen. Hij is een gevaar voor de samenleving en daarom is enkel een effectieve gevangenisstraf gepast.”

Het openbaar ministerie vorderde twee jaar celstraf, een boete en een rijverbod van drie maanden tegen Mohamed R., die verstek liet gaan. Een vriend van R., die samen met hem drugs zou hebben gekocht, riskeert een boete van 8.000 euro.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio