Grootschalige veiligheidsoefening in Antwerpse Sportpaleis: 1.100 figuranten zijn ‘slachtoffer’ van terreurdaad

Print

Video: Lokale Politie Antwerpen

Antwerpen -

Woensdagavond vond in het Antwerpse Sportpaleis een grootschalige veiligheidsoefening plaats. De hulpdiensten trainden op het onder controle krijgen van een vuurwapenincident tijdens een optreden. Aan de oefening namen brandweer, politie, medische diensten, Civiele Bescherming en verschillende communicatiediensten deel. Stand-upcomedians Alex Agnew en Michael Van Peel gaven voor meer dan 1.100 figuranten het beste van zichzelf. De actie heette dan ook ‘Comic’.

“In een stad als Antwerpen is het belangrijk dat de hulpdiensten goed voorbereid zijn op mogelijke incidenten. Daarom werd er op woensdagavond een grote veiligheidsoefening gehouden”, aldus Wouter Bruyns van de Antwerpse politie. “Aan de oefening namen meer dan 200 mensen deel uit alle disciplines van de hulpverlening. Denk maar aan brandweer, ziekenwagens en medewerkers van 112 en het Rode Kruis, politie, Civiele Bescherming …”

De avond startte met een optreden van Michael Van Peel als voorprogramma en Alex Agnew als ‘main guest’. Alex Agnew bracht een gedeelte van zijn Sportpaleisshow, toen halverwege de show zes ‘daders’ het vuur op het publiek en de hulpdiensten openden.

Grootschalige veiligheidsoefening in Antwerpse Sportpaleis: 1.100 figuranten zijn ‘slachtoffer’ van terreurdaad
Foto: Lokale Politie Antwerpen

De zaal werd meteen ontruimd en de eerste gespeelde medische zorgen werden aan de ‘slachtoffers’ toegediend. “Het was de taak van de politie om de verdachten in de mate van het mogelijke te neutraliseren en/of op te sporen. Maar evengoed om de ontruiming van het Sportpaleis in alle veiligheid te organiseren. De brandweer kwam er aan te pas om gecreëerde brandhaarden te blussen”, verduidelijkt de Antwerpse politie.

“Algemeen kan gesteld worden dat de hulpdiensten tevreden zijn met het resultaat van de oefening en de handelingen die gesteld werden. Het spreekt voor zich dat er een grondige evaluatie gemaakt wordt per discipline. Die volgt in de komende weken en wordt besproken in de Gemeentelijke Veiligheidscel”, klinkt het in een persbericht.

Grootschalige veiligheidsoefening in Antwerpse Sportpaleis: 1.100 figuranten zijn ‘slachtoffer’ van terreurdaad
Foto: Lokale Politie Antwerpen

Studenten van AP Hogeschool en Thomas More

Meer dan dertig studenten van AP Hogeschool en Thomas More speelden pers, publiek en bezorgde omwonenden. Zij vormden de uitdaging voor het communicatieteam. “We hebben met de opleiding Journalistiek van AP al enkele keren deelgenomen aan grote crisisoefeningen”, legt Wouter Frateur uit. “Dat zijn voor onze studenten telkens pittige uitdagingen om al hun vaardigheden op de proef te stellen en aan te scherpen: accuraat reageren op onverwachte gebeurtenissen, kritisch interviewen en snel schrijven of monteren.”

“We organiseren jaarlijks meer dan 100 evenementen”, zegt Thijs van Best, veiligheidscoördinator van het Sportpaleis. “Natuurlijk willen we ons samen met de hulpdiensten goed voorbereiden op incidenten. We hopen dat het hier nooit voorvalt, maar uitsluiten kan niemand dat. Vandaar dat we heel wat op ons genomen hebben om de oefening zo echt mogelijk te maken.”

Grootschalige veiligheidsoefening in Antwerpse Sportpaleis: 1.100 figuranten zijn ‘slachtoffer’ van terreurdaad
Foto: Lokale Politie Antwerpen

Stand-upcomedians

De politie en het Sportpaleis kregen meer dan 1.100 figuranten bij elkaar om de oefening zo realistisch mogelijk te maken. De politie wil comedians Michael Van Peel en Alex Agnew bedanken omdat die bereid waren een gedeelte van hun show voor te schotelen. “In mijn shows mag ik dan zeer maatschappijkritisch zijn. Als de hulpdiensten zo’n grote oefening op poten zetten, is het een bijzondere ervaring om mee te mogen doen en zo mijn bijdrage te doen aan die maatschappij”, legt Alex Agnew uit.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio