© Wim Kempenaers

Jongetje (9) vermoord aangetroffen in asielcentrum Broechem, vijf verdachten opgepakt

Op de terreinen van het asielcentrum in Broechem (Ranst) is woensdag een 9-jarige Palestijnse jongen vermoord teruggevonden. Het kind verbleef met zijn moeder in het centrum en was sinds maandagavond vermist.

vdaa

De speurders van de federale gerechtelijke politie (FGP) Antwerpen hebben naar aanleiding van het verdachte overlijden vijf mensen opgepakt, aldus Kristof Aerts van het parket van Antwerpen.

“Er is vandaag een gerechtelijk onderzoek geopend na de vondst van het lichaam van een 9-jarige jongen op de terreinen van het opvangcentrum van Fedasil in Broechem”, aldus Kristof Aerts.

“Het slachtoffer verbleef met zijn 26-jarige moeder in het opvangcentrum. Maandagavond rond 22u werd de jongen daar voor de laatste keer gezien, toen hij met zijn fiets in het centrum reed. De fiets is teruggevonden, maar van de jongen was geen spoor.”

Autopsie

Woensdag organiseerde politie en gerecht een grote zoekactie in het asielcentrum. Ook de cel Vermiste Personen was betrokken bij de actie. Rond 16u troffen de speurders het levenloze lichaam van het vermiste kind aan in een greppel, achter een van de hangars van het asielcentrum. De doodsoorzaak staat nog niet vast: een autopsie moet meer duidelijkheid brengen, maar volgens het parket zijn er aanwijzingen dat het jongetje met geweld om het leven is gebracht.

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor moord. De onderzoeksrechter, het parket en de wetsdokter zijn ter plaatse geweest. “In het kader van het onderzoek zijn op dit moment vijf mensen van hun vrijheid beroofd en ze zullen verhoord worden”, aldus Aerts.

De verdachten zouden eveneens van Palestijnse origine zijn. Of het om bewoners van het asielcentrum gaat, kon het parket woensdag niet bevestigen.

© put

“Ronduit dramatisch”

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) reageert geschokt. “Wat is gebeurd, is ronduit dramatisch. Het onderzoek is nu in handen van het parket en justitie. Ik hoop ook in het belang van de moeder en de familie dat er snel duidelijkheid komt over de precieze omstandigheden van dit drama. De schuldigen zullen gestraft worden. Ik volg de situatie van nabij op en samen met Fedasil zorgen we voor de opvang en begeleiding van de moeder en de familie die er erg aan toe zijn. Als moeder je kind verliezen, en dan nog op deze manier, is het ergste wat een mens kan overkomen. Ook de medewerkers van het asielcentrum zijn zeer aangeslagen door de gebeurtenissen.”

© Wim Kempenaers

© Wim Kempenaers

© joren de weerdt

MEER OVER Asielcentrum Broechem

Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio