Aangeboden door Fidea

© Shutterstock.com

Hoe kan ik veilig sparen of beleggen voor later?

Hoe vaak heb je al gehoord dat sparen niets opbrengt en beleggen in fondsen alleen met veel risico mogelijk is? We houden deze stellingen tegen het licht en brengen de nodige nuances aan.

Fondsen zijn er ook voor defensieve beleggersSparen via een klassieke spaarrekening is niet inflatiebestendig en beleggen in fondsen kan heel risicovol zijn, dat klopt, maar daarmee is niet het hele verhaal verteld. Via andere spaarformules kan je wel nog een rendement halen, met dank onder andere aan de (weliswaar niet gegarandeerde) winstdeelname. En fondsen zijn er ook voor de defensieve (lees: voorzichtige) belegger. Bovendien bestaan er producten die de voordelen van sparen combineren met die van beleggen.

Tak 21, tak 23, of een combinatie?We hebben het over tak 21- en tak 23- verzekeringsproducten. Oplossingen die niet in de bovenste schuif liggen bij de bank, maar wel bij je verzekeringsbemiddelaar. Waarom? Omdat het verzekeringsproducten zijn, meer bepaald beleggingsverzekeringen. Het zijn allebei beleggingen gericht op de (middel)lange termijn die de vorm aannemen van een levensverzekering. Een tak 21-levensverzekering is 100% veilig en beschermd. Je geniet van een vaste rentevoet, die doorgaans hoger ligt dan die van een spaarrekening. Je geld is beschermd door het Garantiefonds voor een maximum van 100.000 euro. In het onwaarschijnlijke geval dat je verzekeraar failliet zou gaan, ben je je geld dus niet kwijt. Tenslotte is er de winstdeelname. Wanneer je verzekeraar winst maakt, kan hij een deel daarvan terugstorten in de tak 21-verzekeringscontracten. Dit is niet verplicht, maar wel gebruikelijk.

Wil je kans maken op meer rendement, ben je bereid om daarvoor ook iets meer risico te nemen, dan kan een tak-23 levensverzekering een oplossing zijn. Zo’n verzekering is gekoppeld aan een of meer beleggingsfondsen. Het rendement is niet gegarandeerd en je geniet enkel in sommige contracten van kapitaalsbescherming.

Wil je het beste van twee werelden, de veiligheid van een tak 21-product en het potentieel rendement van een tak-23? Kies dan voor een combinatie van beide. Je verzekeringsbemiddelaar kan je helpen om de juiste mix te vinden, samengesteld volgens jouw behoeften en risicobereidheid.

Fondsen en beveiligingWelke fondsen zitten er in zo’n tak-23? Fidea biedt 25 zorgvuldig geselecteerde fondsen aan, gaande van defensieve obligatiefondsen tot dynamische aandelenfondsen en alles daartussenin. Je kunt, in samenspraak met je verzekeringsbemiddelaar, een aantal fondsen daaruit kopen (en later desgewenst ook verkopen) naargelang het risico dat je wil nemen. Achter elk fonds zitten beheerders die het rendement op elk moment in de gaten houden en bijsturen waar nodig. Maar je kunt ook zelf bepaalde accenten leggen en bijvoorbeeld kiezen voor thema’s van de toekomst waarin je sterk gelooft, zoals klimaatverandering of digitalisering.

Fondsen in een tak 23-beleggingsverzekering kun je bovendien op 3 manieren laten beschermen:

  • Winstbescherming: wanneer het basisfonds een bepaalde winstdrempel overschrijdt, worden de winsten automatisch overgeschreven naar een ander (veiliger) fonds.
  • Risicobescherming: wanneer het basisfonds een bepaalde verliesdrempel zou bereiken, wordt het volledige beleggingsfonds leeggemaakt en het bedrag overgeschreven naar een bepaald doelfonds.
  • Dynamische risicobescherming: doet hetzelfde als gewone risicobescherming, maar de verliesdrempel stijgt mee met de koers, waardoor je al behaalde meerwaarde sneller veilig wordt geparkeerd bij dalende markten.

OverlijdensdekkingWat gebeurt er bij het overlijden van de verzekerde? Ook hier zijn bij de spaar- en beleggingsproducten van je verzekeraar een aantal mogelijkheden. De standaarddekking betekent dat de door jou te kiezen begunstigden (één of meer personen) de opgebouwde reserve ontvangen. Maar je kunt ook voor extra overlijdensdekkingen kiezen om je dierbaren beter te beschermen, zoals een aanvullend kapitaal, een procentuele verhoging of een extra uitkering bij overlijden of invaliditeit door ongeval.

Je ziet, sparen of beleggen bij je verzekeringsbemiddelaar is ook altijd een beetje beschermen: je geld, jezelf en je familie.

Veilig sparen en beleggen, dat kan. Neem contact op met de dichtstbijzijnde verzekeringsbemiddelaar. »