© Shutterstock

H&M belooft meer transparantie over waar kleren exact worden gemaakt

Behalve een labeltje met daarop Made in … weet je vaak bij uitzondering van het land niet waar de kleding die je koopt wordt gemaakt. H&M belooft daar nu verandering in te brengen. Een opvallende breuk met het verleden, en iets waar nog niet veel ketens of merken zich aan durven te wagen.

flb, edm

Er zijn heel weinig regels als het gaat over het vermelden van waar kleding wordt gemaakt. Ja, er moet duidelijk zijn uit welk land het afkomstig is, maar daarbij kan een loopje met de waarheid genomen worden. Zo mag een jeansbroek die in Bangladesh wordt gemaakt ook het label Made in Italy dragen als die broek daar wordt afgewerkt door er bijvoorbeeld knopen op te zetten.

H&M wil daar nu verandering in brengen en specifiek bekendmaken waar alles wordt geproduceerd. Zo kunnen ze ook verantwoordelijk gehouden worden als er ethische problemen opduiken. “Door open en transparant te zijn, hopen we de grens in onze industrie te verlegen en onze klanten aan te moedigen om duurzamere keuzes te maken. We beseffen dat deze transparantie ook gepaard gaat met verantwoordelijkheid”, zegt Isak Roth, hoofd duurzaamheid bij H&M, in een persbericht.

In top vijf

Toevallig werd vandaag ook de Fashion Transparency Index voor 2019 bekendgemaakt. Die lijst elk jaar de grootste modebedrijven op volgens hun inspanningen om transparant te communiceren over hun productielijnen. De bedrijven worden beoordeeld op vijf verschillende punten, waaronder het beleid en de traceerbaarheid. Met 64 procent zijn Adidas, Reebok, Patagonia de best scorende merken, gevolgd door H&M en Esprit, die 62 procent behaalden.

Helemaal onderaan, met scores tussen 0 en 10 procent, bengelt de grootste groep met 72 van de 250 labels die in de index opgenomen worden. Hoewel er al belangrijke stappen voorwaarts zijn gezet, is er dus nog een lange weg te gaan, klinkt het. “De gemiddelde score van 200 van ’s werelds grootste modebedrijven is slechts 21 procent, wat betekent dat nog steeds te veel grote merken achterlopen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

NIET TE MISSEN