© Getty Images

DISCUSSIE. Alcoholreclame volledig verbieden?

Voor de volksgezondheid zou het een goede zaak zijn reclame voor alcohol volledig te verbieden. Dat staat in een studie in opdracht van het Federaal Wetenschapsbeleid. Minister De Block wil zo ver niet gaan.

ph

Er bestaat al een inperking op reclame voor alcoholhoudende dranken, maar de beperkingen worden gecontroleerd door de JEP, dus door de sector zelf. Die houdt te weinig rekening met de volksgezondheid. Dit terwijl blijkt dat niet alleen de aard van de reclame, maar ook de hoeveelheid reclameboodschappen die iemand te zien krijgt, de lat lager kunnen leggen voor misbruik.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) loopt niet warm voor zo’n verbod. “Verbieden om te verbieden haalt nauwelijks iets uit”, zegt haar woordvoerder. Wat vind jij? Dragen het sponsoren van grote evenementen, grote reclamecampagnes of affiches bij tot alcoholmisbruik? Kan de sector het zonder reclame ook wel stellen? Of moet het nog verder gaan en moet ook de verkoop van alcohol nog strenger worden aangepakt?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een aantal reacties wordt donderdag gebundeld in Gazet van Antwerpen.