© vdaa

Honderden vakbondsmilitanten steunen collega die terecht moet staan aan hof van beroep

Enkele honderden vakbondsmilitanten hebben zich woensdagochtend aan het hof van beroep van Antwerpen verzameld om Bruno Verlaeckt, de voorzitter van de Antwerpse ABVV-afdeling, een hart onder de riem te steken. Hij vecht er zijn eenvoudige schuldigverklaring aan voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie van bijna drie jaar geleden.

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond ‘s ochtends vroeg vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de Antwerpse haven. De correctionele rechtbank van Antwerpen oordeelde in juni vorig jaar dat de blokkades, die door Verlaeckt georganiseerd werden, het verkeer kwaadwillig hadden belemmerd en een gevaarlijke situatie hadden gecreëerd, waardoor er ongevallen hadden kunnen gebeuren.

Verlaeckt had zich op het stakingsrecht beroepen, maar volgens de rechtbank kan dat niet zonder enige beperking worden uitgeoefend. Hij werd schuldig verklaard aan de feiten, maar kreeg geen straf opgelegd. De Antwerpse ABVV-voorzitter kondigde meteen aan dat hij in beroep ging. Het vonnis kan immers een belangrijk precedent vormen voor volgende vakbondsacties.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio