Hinder op stadsbusnet van De Lijn in Antwerpen na spontane vakbondsactie

Er is woensdag heel wat hinder bij de stadsbussen van De Lijn in Antwerpen. Door een spontane vakbondsactie in stelplaats Zurenborg zijn in totaal 12 buslijnen verstoord. “De Lijn betreurt dat de vakbonden onaangekondigd het werk onderbreken”, klinkt het bij de vervoersmaatschappij.

jtp

Door de actie is er hinder op buslijnen 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30, 33, 142 en 762. De Lijn verwijst reizigers door naar hun website voor de laatste updates over de hinder.

De aanleiding voor de actie zou een onenigheid over een interne kwestie zijn. Volgens de socialistische vakbond ACOD is er bij de chauffeurs ontevredenheid over de rijtijden en koppelingplanning op een specifieke buslijn. “Het menselijke aspect werd op het spel gezet”, aldus Luc Wendelen van het ACOD.

“Er is ontevredenheid over de planning van lijn 30”, zegt sectorsecretaris Geert Vermunicht van ACOD TBM. “Daar zit de koppeling van de ritten niet correct, waardoor de rij- en rusttijden niet haalbaar zijn.” Het probleem werd in het verleden al aangegeven bij de planningdienst, maar de tegemoetkoming was volgens Vermunicht onvoldoende. “Vooral de weekenddiensten zijn te zwaar.”

De vakbonden hebben al samengezeten. “Waar dat de laatste weken altijd stroef verliep, was er woensdagmorgen wel een positief overleg”, stelt Luc Wendelen van ACOD. De directie van De Lijn zou in de loop van de dag met een voorstel komen, maar zeker is wel dat de hinder nog de hele dag zal aanhouden. Donderdag pas zou het werk volledig hervat worden, stellen de vakbonden.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio