KV Mechelen reageert verbouwereerd op voorgestelde straffen: “We zijn onschuldig, degradatie is niet eens mogelijk”

Dieter Penninckx, hoofdaandeelhouder van KVM. Foto: BELGA

KV Mechelen reageert verbouwereerd op voorgestelde straffen: “We zijn onschuldig, degradatie is niet eens mogelijk”

Print

Het bondsparket heeft gesproken in het matchfixingdossier. KV Mechelen dreigt meteen na de promotie opnieuw te degraderen naar 1B. “Daar zijn we verbaasd over”, laat hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx in een eerste reactie verstaan.

LEES OOK. Hoe groot is de kans dat KV Mechelen en Waasland Beveren degraderen? Kan KV wel Europees spelen? De vragen beantwoord

In 1B starten met 12 punten aftrek (6 per periode), géén Europees voetbal bij bekerwinst, geen Belgisch bekervoetbal en een geldboete van 125.000 euro. De straf die tegen Malinwa wordt geëist, is niet min. “Rond 16 uur hebben we de vordering, een document van dik 150 pagina’s, van de voetbalbond ontvangen”, reageert Penninckx in een eerste reactie. “We weten eindelijk wat ons ten laste wordt gelegd. Het enige waar we verbaasd over zijn, is dat men de degradatie (van 1A naar 1B, red.) eist. Dat is volgens onze lezing van het reglement niet aan de orde. Voor degradatie dient de vordering ingediend te zijn vóór 15 juni van het seizoen van de beweerde poging of daad van competitievervalsing, dus voor 15 juni 2018. Dat hebben ons verschillende advocaten bevestigd.”

Geen hoera-stemming

KV behoudt zijn licentie voor volgend seizoen en zakt al zeker niet naar de amateurreeksen. “Er is zeker geen hoerastemming daaromtrent. Tenslotte hebben we onze plaats in 1A op sportieve wijze afgedwongen. Het is nu aan ons om onze verdediging grondig voor te bereiden, want die is héél duidelijk: we blijven bij ons standpunt. Voor wat je niet hebt gedaan, kan je niet veroordeeld worden. Ook met de betrokken bestuurders (Johan Timmermans, Olivier Somers en Stefaan Vanroy, red.) in het onderzoek hebben we een nauw contact. We gaan als club uit van onschuld.”

Penninckx bereidde spelers voor op wat zou komen

Nog voor de vordering naar buiten kwam, sprak Penninckx ’s middags al de spelersgroep toe. “De geruchtenmolen deed zijn werk. Ik heb de spelers voorbereid op wat zou komen en ze gerustgesteld door te verkondigen dat onze visie op de feiten niet was veranderd. Een eis van het bondsparket is immers niet hetzelfde als een veroordeling. Op 30 april (wanneer de Geschillencommissie Hoger Beroep de zaak behandelt, red.) wordt de verdere kalender van het onderzoek bepaald.”

“Of ik verrast ben over de timing, één week voor de bekerfinale? Het is het verhaal van heel het seizoen”, besluit Penninckx. “Voor de rust binnen de spelersgroep was het fijner geweest dat men hier nog enkele dagen mee had gewacht. Men heeft er anders over geoordeeld. Ik heb aan onze jongens gevraagd om te doen wat ze al een heel seizoen doen: focussen op het sportieve.”

LEES OOK. Francis Vrancken, eigenaar van Beerschot Wilrijk: “1A komt nu wel erg dichtbij”

Meer voetbalnieuws