Man die geweld gebruikte tegen politie krijgt autonome probatiestraf

Foto: BELGA

Man die geweld gebruikte tegen politie krijgt autonome probatiestraf

Print
Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Mohamed Y. (35) uit Borgerhout een autonome probatiestraf van twee jaar opgelegd voor slagen aan de politie en weerspannigheid. De dertiger was agressief geworden, toen agenten zijn neefje wilden arresteren.

De feiten speelden zich af in de marge van de onlusten in de Jan De Laetstraat in Borgerhout, waar twee inspecteurs van het fietsteam op 25 juni 2017 werden aangevallen door een groepje jongeren, toen ze een minderjarige wilden controleren die zonder helm op een gestolen bromfiets rondreed.

Agenten die bijstand kwamen leveren, zagen bij aankomst hoe een jongeman hen filmde. Toen de inspecteurs hem om zijn identiteitskaart vroegen, ging hij ervandoor. De jonge kerel kwam ten val, waarna de politiemensen hem vastgrepen om te beletten dat hij weer ging lopen.

Mohamed Y. vond dat de agenten zijn neefje hardhandig aanpakten en kwam tussen. Een van de inspecteurs gebruikte zijn pepperspray om de beklaagde te stoppen, maar die bleef met gebalde vuisten op hem afkomen. De politieman moest zijn wapenstok gebruiken om verdere escalatie te voorkomen.

In het tumult raakte zijn collega gewond aan de rechterhand. De man kreeg ook een blikje tegen het rechteroor gegooid, waarna Mohamed Y. hem nog op het hoofd sloeg. Beide politiemannen waren een aantal dagen arbeidsongeschikt. De blikgooier kon niet geïdentificeerd worden.

De verdediging betwistte niet dat Mohamed Y. weerspannig was geweest, maar betwistte de slagen. De beklaagde had tegenover de onderzoeksrechter nochtans erkend dat hij de politie geduwd en geslagen had. Hij werd wel vrijgesproken voor het bedreigen van een agent.

De rechtbank legde hem dinsdag een boete van 800 euro en een autonome probatiestraf van twee jaar op. De invulling van die straf moet gebeuren in het kader van een behandeling voor zijn agressieproblematiek. De agenten en de Stad Antwerpen kregen schadevergoedingen van 10.263 euro in totaal toegekend.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio