© RR

Eerste bleekselderij van het jaar geveild bij BelOrta

Het seizoen van de bleekselderij is aangebroken in België. Maandag werd in Sint-Katelijne-Waver de eerste witte selder geveild bij BelOrta, een Belgische groenten- en fruitveiling. Benny Vanderborght, van groenten- en fruitdistributeur Lejeune uit Sint-Katelijne-Waver, was de eerste koper die 650 stuks in ontvangst nam.

boma

“In eerste instantie verkopen wij onze producten aan Belgische grootwarenhuizen”, vertelt Kelly Van Dessel, verkoopleidinggevende van BelOrta. “Die zijn er heel snel bij voor het Belgische seizoen van de bleekselderij, om hem als eerst in de winkel te kunnen hebben. Ze willen zo snel mogelijk overstappen van de Spaanse import die ze in de winterperiodes, buiten het Belgisch seizoen, verkopen.”

Van Dessel noemt de Belgische witte selder een klassieker. “De Belgische bleekselderij smaakt natuurlijk beter dan het Spaans product. Hij is voor zowel consumenten als restaurants een traditionele klassieker. Een gekend gerecht is witte selder met gehaktballetjes in tomatensaus, en uiteraard is de selder ook heel populair in het mosselseizoen. Maar mensen eten het ook gewoon graag als een snack.”

Mechels product

Vorig jaar werden ongeveer 1.400.000 stuks witte selder verkocht. Maandag ging die over de toonbank aan 1,35 euro per stuk, voor 72 kisten of 650 stuks in totaal. Volgens Van Dessel komt de bleekselderij voornamelijk van Mechelen. “Het telen van bleekselderij kan zowat overal in België, maar onze telers zijn voornamelijk van Mechelen. Witte selder is dus typisch iets van de Mechelse regio.”

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio