Pop-upexpo in Het Vagevuur plechtig geopend

Print

Zoersels burgemeester Liesbeth Verstreken deed het openingswoord, omdat Griet Van Steen les geeft in de Tekenacademie van Zoersel. Foto: kma

Zandhoven - Burgemeester Liesbeth Verstreken van Zoersel deed zaterdag het openingswoord op de expo Griet Van Steen/Past the point of no return in de pop-upgalerij Het Vagevuur aan Dorp 16 in Pulderbos. "Voor het deeltijds kunstonderwijs in Zoersel, is Griet Van Steen heel belangrijk", zei de burgemeester. Heel wat van haar leerlingen kwamen al kijken. Opmerkzame inwoners van Pulderbos zullen ook personen en landschappen herkennen in het werk van de kunstenares. Zoals de molenaar, honden die achteloos achter het venster liggen, paarden in een wei of de dame met haar yorkshires op wandel in Pulderbos-dorp.

De expo is nog te bezoeken op 22, 27 en 28 april van 13 tot 17u. De schilderijen komen prachtig tot hun recht in de charme van het oude landhuis, waarin vroeger de meter van Griet Van Steen nog gewoond heeft.

"Veel van mijn schilderijen komen tot stand door middel van vrije associatie, het ene beeld dat een ander beeld oproept. Een idee voor een schilderij ontstaat vanuit eigen fotomateriaal, vaak gemixt met foto's die ik van sociale media pluk", legt Griet uit. "Meestal schets ik eerst een voorontwerp. Nadien maak ik met photoshop aan de hand van verschillende foto's één samengesmolten beeld. Dit verworven samengesmolten beeld zet ik dan om in een schilderij. bijvoorbeeld' Live is just a balgame'.

"Sinds enkele jaren maak ik ook cut-outs in mdf, dit zijn werken die meestal zijn opgebouwd uit meerdere lagen. Door het uitzagen van bepaalde delen tracht ik een nieuwe dimensie toe te voegen aan het werk en zo meer gelaagdheid creëren. bv.: 'Living in a cardboardbox' Soms zijn het echter ook volledig uitgezaagde figuren slechts in één laag, zoals het werk: 'yin-yang'."

Via Bruno Van Dijck werd Van Steen  ooit gecontacteerd voor een sollicitatie in de tekenacademie van Zoersel, toen nog gelegen aan de Bethaniënlei. "Enkele jaren later besloot de gemeente dan om de Tekenacademie Zoersel aan te sluiten bij de academie van Turnhout. Het leuke aan het lesgeven aan kinderen vind ik het samen creëren en uitwerken van ideeën. Kinderen kunnen echt genieten van het creatief proces en het is zo fijn en boeiend om dat met hen te mogen delen", legt ze uit.

Volgens burgemeester Verstreken is Griet niet meer weg te denken uit het Zoersels kunstonderwijs. "Ze is voor mij het toonbeeld van een bescheiden hardwerkende kunstenares, die niet pocht of uitpakt met haar werk, maar in alle stilte heel knap werk levert."

Wie nog wat kunst wil opsnuiven in een prachtige omgeving of een kunstwerk zoekt om de eigen muur mee op te smukken, komt deze week in galerie Het Vagevuur aan zijn trekken.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio