© Photo News

Caleb Ewan wint tweede rit in Turkije, Felix Grossschartner eindwinnaar

De Oostenrijker Felix Grossschartner (Bora-hansgrohe) heeft de Ronde van Turkije (WorldTour) op zijn palmares gebracht. De overwinning in de slotrit, over 172,4 kilometer tussen Sakarya en Istanboel, ging naar Caleb Ewan (Lotto Soudal) die in de sprint Fabio Jakobsen (Deceuinck-Quick Step) en de Ier Sam Bennett (Bora-hansgrohe) vloerde. Christophe Noppe was de eerste Belg op een zevende plaats. Remco Evenepoel is vierde in de eindstand, op 53 seconden van Grossschartner.

De etappe, op papier één voor sprinters, werd gekleurd door heel wat aanvallen in de beginfase. Uiteindelijk wisten zes renners zich af te scheiden van het peloton. Emerson Oronte (Rally UHC), Ahmet Akdilek (Turkse selectie), Lorenzo Fortunato (Neri Sottoli-Selle Italia), Mauricio Moreira (Caja Rural-Seguros RGA), Hayato Yoshida (Nippo-Vini Fantini-Faizanè) en onze landgenoot Thimo Willems (Sport Vlaanderen-Baloise) die op zoek ging naar de punten voor de bergtrui.

Maximaal gunde het peloton hen vijf minuten bonus, Willems verzekerde zich onderweg van de bergtrui door als eerste over de enige klim van de dag te rijden.

Lotto Soudal en Deceuninck-Quick Step namen de kop in het peloton, samen met Bora-hansgrohe. Op vijf km van het eind werden de vluchters opgeraapt. De sprintvoorbereiding begon, al was dat niet gemakkelijk in de smalle straten van Istanboel.

Bennett, nochtans al twee keer in de sprint aan het feest, wilde de sprint niet afwachten en sprong weg op 1,2 km van het eind. Hij sloeg een kloofje, maar op 500 meter werd hij bijgebeend en geremonteerd door Caleb Ewan. Jakobsen zou hem ook nog voorbijsnellen, de zege ging naar de Australiër.

Op de erelijst volgt Grossschartner de Spanjaard Eduard Prades op.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ewan: “Vertrouwen getankt voor Giro”

Caleb Ewan sprintte op de verraderlijke aankomst rond de wereldberoemde Aya Sophia-moskee sneller dan Fabio Jakobsen en Sam Bennett, die vorig jaar op dezelfde plek de slotetappe won. “Ik heb de beelden van toen deze morgen nog eens bekeken. Hij viel ook aan op bijna dezelfde plaats. Daardoor was ik niet echt verrast door zijn aanval. Ik had het zelfs verwacht.”

In de slotkilometer vond Ewan een aankomst dat op zijn pocketlijf geschreven is. “Ik hou van dit soort finishes. Het is tricky en uitputtend. Dat gaf me vertrouwen voor de start, zeker na mijn zege eerder deze week. En mijn benen waren ook goed. Ik ging als eerste door de laatste bocht, zoals ik wilde, en daarna hield ik het vol tot aan de finish.”

Ewan sluit de Ronde van Turkije af met twee ritzeges en een vertrouwensboost richting de komende Giro. “Absoluut”, aldus de Australiër. “Voor ik naar Turkije kwam, was mijn vorm niet zo goed. Dus ik ben echt wel blij dat ik dan terug naar huis kan gaan met twee overwinningen. Mentaal was dit een goede week. Maar ook fysiek hebben de afgelopen ritten me geholpen om fysiek beter te worden richting de Ronde van Italië.”

Tot aan de Giro-start in Bologna zal de spurter van Lotto-Soudal geen wedstrijden meer rijden. “Ik ga nu naar huis in Monaco. Na vier dagen rust herbegin ik weer om mijn gewoon trainingsprogramma af te werken. Ik denk dat dat wel zal volstaan als voorbereiding.”

Grosschartner: “Mijn eerste eindzege”

Na zijn ritzege op de winterse Kartepe verzekerde Felix Grossschartner zich in Istanboel van de eindzege in de Ronde van Turkije. “Maar wat waren die laatste kilometers stressvol”, vertelde hij na de aankomst. “De finale is hier erg verraderlijk. Maar mijn team hield me goed voorin en daar wil ik hen ook voor bedanken. Dit is mijn eerste eindzege in een rittenwedstrijd. En dan meteen in de WorldTour. Ik heb er een grote trofee voor gekregen. Geen idee hoe ik die kan meepakken op het vliegtuig, maar daar zal ik wel een oplossing voor vinden. Ik ben echt blij dat ik hem heb.”

De 25-jarige Oostenrijker zorgde bovendien ook voor de eerste eindzege in een rittenkoers voor zijn ploeg Bora-hansgrohe. “Ik ben blij dat ik dat heb kunnen verwezenlijken. Hopelijk geeft het team mij door deze zege kansen in andere wedstrijden. Aan mij om die dan te nemen.”

Die kansen krijgt Grossschartner dit najaar al wanneer hij het kopmanschap krijgt in de Vuelta. “In de eerste plaats wil ik me de komende drie jaar focussen op rittenkoersen van een week. Maar in de Vuelta zal ik dat proberen om een goed klassement te rijden. Al is dat nog ver weg. No stress dus. Ik wil genieten van het fietsen. De resultaten zullen wel komen.”

Meer sportnieuws