Huzarenstukje in amper 72 uur tijd: zo werd de nieuwe spoorbrug geplaatst langs de Ring

Afgelopen paasweekend was er geen spoorverkeer mogelijk op de goederenspoorlijn langs de Antwerpse Ring, ter hoogte van het Albertkanaal. Lantis, de opdrachtgever van de Oosterweelverbinding, was immers bezig aan grote werken aan de spoorwegbermen. Bekijk hierboven hoe de brug er in amper 72 uur tijd kwam te liggen.

joro

De activiteiten aan de spoorwegbermen maken deel uit van de voorbereidende werken voor de Oosterweelverbinding. Onder de spoorwegbermen worden later de Kanaaltunnels aangelegd. Dit zijn de verbindingen tussen de E19 uit noordelijke richting en het Oosterweelknooppunt ten westen en Deurne ten oosten van de kruising met het Albertkanaal.

De tunnels worden met de ‘cut-and-cover’-methode gebouwd. Daarbij wordt eerst een grote sleuf gegraven, vervolgens wordt onderaan de tunnel gebouwd, om daarna de ruimte erboven weer op te vullen. Het ondergraven van de spoorwegbermen zou de stabiliteit in gevaar brengen. Daarom worden ze vandaag reeds deels vervangen door spoorbruggen die wel bestand zijn tegen de toekomstige graafoperatie.

Bekijk ook:

Fietstunnel wordt onder de Geelse Ring geschoven

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring