“Lokale islamitische groepering verantwoordelijk voor aanslagen Sri Lanka”: dodentol loopt op tot minstens 290

De aanslagen op paaszondag in Sri Lanka, waarbij minstens 290 personen om het leven kwamen en 500 anderen gewond raakten, werden gepleegd door een lokale islamistische groepering. Dat meldt de Sri Lankaanse regering maandag. Volgens Buitenlandse Zaken is er voorlopig geen sprake van Belgische slachtoffers.

mtm, adb

OPROEP. Bent u momenteel in Sri Lanka of kent u landgenoten die er verblijven? Laat het ons weten via hier@reageren.be

De politie van Sri Lanka heeft al minstens 24 verdachten opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen tegen kerken en hotels, zo werd uit officiële bron vernomen. Politiewoordvoerder Ruwan Gunasekara zei dat de personen die werden opgepakt, allemaal lokale bewoners, allemaal ondervraagd worden. De meeste verdachten behoren allemaal tot dezelfde lokale islamistische groep.

Zondagavond werden ook nog explosieven gevonden in de buurt van de internationale luchthaven. Dat zegt een woordvoerder van de luchtmacht. De explosieven zaten in een plastieken pijp op een weg op ongeveer twee kilometer van de Internationale Luchthaven Bandaranaike, op een dertigtal kilometer van Colombo. De explosieven zijn naar een andere locatie gebracht en ontmanteld.

Radicale prediker

Zeker zes van de acht aanslagen van zondag werden uitgevoerd door zeven zelfmoordterroristen. Dat meldt Ariyananda Welianga, een forensisch expert van de regering van Sri Lanka. De twee andere explosies worden nog onderzocht.

Ondertussen zijn volgens bronnen bij de inlichtingendiensten ook al de namen van twee van de zelfmoordterroristen bekend. Zahran Hashim, een radicale prediker van wie veel video’s op het internet staan, blies zichzelf op in het Shangri-La hotel in Colombo en Abu Mohammed sloeg toe in de kerk in Batticalao. Hashim zou eerder al plannen gehad hebben om een aanslag te plegen in de Indiaanse ambassade in Colombo.

“Er waren aanwijzingen voor mogelijke aanslag”

De Sri Lankaanse geheime dienst had volgens premier Ranil Wickremesinghe voor de explosies van paaszondag aanwijzingen van een mogelijke aanslag. Er moet onderzocht worden waarom geen passende maatregelen genomen werden, zei Wickremesinghe zondagavond (plaatselijke tijd) in een televisietoespraak.

Avondklok

De regering van Sri Lanka heeft besloten om opnieuw de avondklok in te stellen in de nacht van maandag op dinsdag. Dat heeft de informatiedienst van de overheid meegedeeld.

De avondklok wordt ingevoerd vanaf 20 uur lokale tijd (16.30 uur Belgische tijd) en duurt tot 4 uur lokale tijd (00.30 uur Belgische tijd). Ook in de nacht van zondag op maandag gold de avondklok al. Die werd opgeheven om 6 uur lokale tijd (2.30 uur Belgische tijd).

Land ligt twee dagen stil

Een dag na de golf van bloedige aanslagen in kerken en hotels probeerde Sri Lanka maandag het leven te hervatten. Om het verkeer op de openbare weg te beperken, zijn twee vrije dagen aangekondigd. De scholen en de beurs in Colombo bleven gesloten.

Belgen

“Het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ons bevestigd dat er tot dusver geen Belgische doden of gewonden zijn”, bevestigt een woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken aan onze redactie. “Definitief uitsluitsel kunnen we pas geven na de identificatie van alle slachtoffers. Er zouden nog 21 ongeïdentificeerde buitenlandse slachtoffers zijn. We hebben enkele landgenoten op het eiland nog niet kunnen bereiken, maar er is geen reden tot ongerustheid.”

© AP

© AP

© AP

© AP

© REUTERS

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER