© REUTERS

Kirsten Flipkens stunt, maar Alison Van Uytvanck verliest: België en Spanje houden elkaar in evenwicht op eerste dag van Fed Cup

Een superieure Kirsten Flipkens (WTA 59) had België in het Fed Cup-duel tegen Spanje op een onverwachte 1-0 voorsprong gebracht, maar Alison Van Uytvanck (WTA 52) bleef onder haar niveau tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27). Hierdoor gaan beide landen zij aan zij de tweede dag tegemoet. De winnaar van dit duel speelt volgend seizoen in Wereldgroep 1.

Marc Vermeiren

Zelfs Garbine Muguruza (WTA 19), een voormalige nummer 1, was onder de indruk geraakt van Kirsten Flipkens. “We hebben mekaar al vaker bekampt, maar dit was by far het beste dat ik haar heb zien spelen.” Wat de moeilijkste match voor België zou moeten worden - hun nummer 1 tegen onze nummer 2 - werd dus een onverwachte bonus.

Muguruza was ooit ’s werelds primus, heeft Wimbledon én Roland Garros op haar palmares staan, en is na een dipje in 2018 weer op de goede weg. Maar Kirsten Flipkens was geen seconde onder de indruk van die reputatie. In het wedstrijdbegin greep de 33-jarige Antwerpse met beide handen de kansen die Muguruza haar bood, getuige daarvan het blanco spelletje waarmee Flipkens op 2-1 kwam. Met de mooiste mep van de eerste set – geslagen uit een kansloze positie diep in het veld – behield Flipkens haar opslag: 3-2. Er zouden nog handenvol pareltjes – de ene al verrassender en mooier dan de andere - volgen. “Ongelofelijke shots”, prees de Spaanse. Zoals dat heerlijke dropshotje waarmee Flipkens zichzelf naar winst in de eerste set loodste. “Ik moest dat type slagen brengen om iemand van dat niveau te kunnen kloppen.”

Tokyo 2020

Voor de Spaanse toppers was dit ook een moment om hun olympische perspectieven te vrijwaren. Wie voor Tokyo 2020 in aanmerking wil komen, moet minstens een keer voor de nationale ploeg aantreden. Dan is een verplaatsing naar België makkelijk in te plannen, zeker met het tornooi van Stuttgart dat volgende week aansluit. Muguruza en co hadden in februari de kamp tegen Japan laten passeren, maar waren nu wel op post. Of dat met volle overtuiging was, dan wel met 2020 in het achterhoofd? Dat Muguruza de voorbije week nog ochtendlijke graveltrainingen had afgewerkt, doet vermoeden dat de Fed Cup niet de allergrootste prioriteit genoot. Het maakte Flipkens’ zaak niet. In de tweede set had de Belgische al bij 2-1 de servicebreak te pakken, maar de Spaanse brak meteen terug. Flipper had minder greep op haar manoeuvres, verloor wat vinnigheid in het voetenwerk en moest wat harder werken dan voorheen, maar de kamp bleef nog even gelijk opgaan: 4-4. Uiteindelijk bracht Muguruza de stand toch in evenwicht: 1-1.

Stoofpot

Terwijl de temperatuur in de Kortrijkse stoofpot bleef oplopen, opende Flipkens de derde set sterk. Eerst door zelf een break te forceren, dan door drie Spaanse breakpunten weg te poetsen: 2-0. Maar ook nu kon ze die bonus niet vasthouden. 2-3. In die moeilijke momenten kwam een blanco spelletje als geroepen: 3-3. En plots knalde de Belgische veterane weer de ene briljante winner na de andere. Een seconde of tien bleef Flipkens met de armen in de lucht staan, genietend van het applaus én haar eigen prestatie. “Ik heb de hele match in de zone vertoefd”, sprak ze. “Ik moest een van de beste matchen uit mijn carrière spelen om iemand van dat niveau te kunnen kloppen. Dit plaats ik zeker bij de topdrie uit mijn zestien jaar als lid van de Fed Cup. Ik voelde vrijdag op training dat ik echt goed aan het spelen was. Ik heb geen seconde getwijfeld aan mezelf. Als ik genoeg durfde, zou het wel lukken. En zo gebeurde.”

En of ze genoten had… “Het is zeker een jaar of zes geleden dat ik in eigen land in het enkelspel een Fed Cup-duel heb gespeeld dat er écht toe deed. En ik weet dat ik geen vijf jaar meer zal tennissen, dus misschien doet zich dat nooit meer voor. Dan doet zo’n prestatie nog meer deugd.”

(lees verder onder de foto’s)

© REUTERS

© BELGA

Analyseren

Alison Van Uytvanck (WTA 52) kon tegen Carla Suarez Navarro (WTA 27) geen vervolg breien aan de stunt van haar ploeggenote. 6-3, 6-2: de cijfers waren duidelijk. Van Uytvancks track record tegen de Spaanse nummer 2 had al laten vermoeden dat het ver van een makkelijke klus zou worden. In hun twee eerdere ontmoetingen had de Brabantse nog geen set kunnen winnen. De eerste set ging met zijn zwaarbevochten spelletjes nog gelijk op, maar nadien kon Van Uytvanck al te weinig weerwerk bieden. “In die eerste set kon ik enkele breakkansen helaas niet benutten. Daar kantelde het momentum van de match.“ Zo kwam de stand weer gelijk: 1-1. “Als je kijkt naar de ranking van die twee Spaanse meisjes, mogen we niet mopperen met die 1-1”, besloot Van Uytvanck.

© BELGA

“De meisjes moeten nu recupereren en wij moeten analyseren”, sprak kapitein Johan Van Herck. Zou dat leiden tot een wijziging in de plannen? De kans lijkt aanzienlijk. Normaal moest Van Uytvanck in match 3 de strijd aangaan met Muguruza, en zou Flipkens vervolgens Suarez Navarro bekampen, maar Yanina Wickmayer lijkt ook een optie te worden.

Flipkens: “Eén van de beste matchen uit mijn carrière”

“Ik heb de hele match in de zone vertoefd”, sprak ze. “Ik moest een van de beste matchen uit mijn carrière spelen om iemand van dat niveau te kunnen kloppen, maar ik heb geen seconde getwijfeld aan mezelf. Als ik genoeg durfde, zou het wel lukken. En zo gebeurde.”

En of ze genoten had… “Het is zeker een jaar of zes geleden dat ik in mijn eigen land een Fed Cup-duel heb gespeeld dat er écht toe deed. En ik weet dat ik geen vijf jaar meer zal tennissen. Als je dan zoveel mooie dingen kunt laten zien. Geloof me, zo’n prestatie doet enorm veel deugd.”

Muguruza: “Deed mijn uiterste best, maar Flipkens tenniste erg sterk”

De Spaanse kopvrouw moest nadien de teleurstelling verbijten. “Ik heb mijn uiterste best gedaan om de partij te winnen, maar helaas”, reageerde Muguruza. “Kirsten tenniste echt heel sterk.”

“Ik wist dat Kirsten veel talent had, maar in deze wedstrijd liet ze nogmaals zien wat ze in haar mars heeft”, vertelde Muguruza, die in 2017 nog nummer 1 van de wereld was. “Het spel dat ze op de mat bracht, was echt van een heel hoog niveau. Dit was zonder twijfel haar sterkste match die ze tegen mij speelde. Ik ben onder de indruk.”

© BELGA

Door de nederlaag van Muguruza rustte de hoop van Spanje op de schouders van Carla Suarez Navarro (WTA 27). “Door mijn nederlaag ligt er meteen veel druk op de schouders van Carla”, aldus Muguruza, die het zondag zelf nog opneemt tegen Alison Van Uytvanck (WTA 52). “Hopelijk kan Carla winnen, al zal dat verre van eenvoudig zijn, want ik verwacht opnieuw een lastige partij. Ik baal nu wel een beetje, maar ga snel de knop omdraaien en de blik richten op morgen.”

Gelukkig voor Muguruza deed Navarro wat ze moest doen. Ze was een maatje te groot voor Van Uytvanck, die in twee korte sets onderuit ging.

Zondag staan opnieuw twee enkelspelen op de agenda. Van Uytvanck kijkt eerst Muguruza in de ogen, waarna het duel volgt tussen Flipkens en Suarez Navarro. Een dubbelspel sluit de barrages af. Ysaline Bonaventure (WTA 122) en Yanina Wickmayer (WTA 127) nemen het hier op tegen Aliona Bolsova (WTA 136) en Maria José Martinez Sanchez (WTA 19 dubbel).

De Belgen sneuvelden begin februari in de eerste ronde (kwartfinales) van Wereldgroep I tegen Frankrijk, dat in Luik met 1-3 won. De Spaanse vrouwen wonnen hun duel in Wereldgroep II in Japan met 2-3. De winnaar van de ontmoeting tussen België en Spanje tennist volgend jaar in Wereldgroep I, de verliezer zal in Wereldgroep II uitkomen.

MEER OVER Kirsten Flipkens

Meer sportnieuws