Werden Franse baby’s zonder armen of handen geboren door vervuild drinkwater?

Foto: BELGAIMAGE

Werden Franse baby’s zonder armen of handen geboren door vervuild drinkwater?

Print

Wetenschappers bestuderen een nieuwe piste in het onderzoek naar de Franse baby’s die zonder armen of handen geboren werden. Ze vermoeden dat vervuild drinkwater verantwoordelijk kan zijn voor de afwijkingen.

De afgelopen negen jaar werden in Frankrijk meer dan twintig gevallen opgetekend van baby’s die geboren werden met afwijkingen aan de armen en handen. Volgens nieuw onderzoek zou vervuild drinkwater de oorzaak kunnen zijn van die abnormale geboortes in de drie departementen Ain, Morbihan en Loire-Atlantique.

Op donderdag 18 april werden de ouders van deze kinderen met ‘transversale agenesie’ van de bovenste ledematen, ontvangen door de Franse gezondheidsautoriteiten, die hen deze hypothese voorleggen.

“Alle gezinnen gebruikten hetzelfde drinkwater”, verklaarde Emmanuelle Amar, de verantwoordelijke onderzoekster aan de Franse nieuwszender BFMTV. Ze zegt dat ze tot de hypothese kwam nadat ze alle betrokken burgemeesters interviewde.

De experts zullen nu de toestand van het waternetwerk in Ain, Morbihan en Loire-Atlantique moeten analyseren. Ze vermoeden dat het water op een gegeven moment verontreinigd werd met een pesticide, een giftige industriële stof of door een storing tijdens het onderhoud aan de leidingen.

Nu in het nieuws