© Shutterstock

De wereld rond op de marktplaats en een bezoekje aan de Drie Broers: tips voor een citytrip in Riga

Riga mag dan nog niet zo populair zijn als pakweg Barcelona en Londen, toch heeft de Letse hoofdstad onze harten in amper drie dagen veroverd. Van wandelen in het oude stadsgedeelte tot je buik rond eten in de Centrale Markt: vijf ervaringen voor op je bucketlist.

Lien Lammens

De Centrale Markt van Riga

© LLA

De Centrale Markt behoort tot de grootste marktplaatsen van Europa en bestaat uit vijf hallen. In het midden kom je bij het gastronomische paviljoen dat je in één vlotte beweging langs Japanse sushi via Duitse hotdogs naar de Letse keuken brengt en weer helemaal terug. Kies daarbij nog enkele tapas of een frisse pint en sluit de maaltijd af met spotgoedkope maar bijzonder fotogenieke eclairs.

Drie Broers

© LLA

Geen knappe mannen maar wel drie oude huizen gelegen aan de al even oude Maza Pilsstraat. De huizen, die alle drie gebouwd werden in een andere tijdsperiode, tonen de ontwikkeling van de stad en zijn meteen de oudste bakstenen die je kan vinden in Riga. Het oudste gebouw (nummer 17) dateert van begin de vijftiende eeuw, de buren van respectievelijk de zestiende en zeventiende eeuw. Vandaag geven de huizen onderdak aan het Lets museum voor architectuur. Nog een kleine tip voor wie aan een reisje denkt naar de Estse hoofdstad Tallinn: daar kan je de Drie Zusters bezoeken.

Heel even het stulpje van de president

© LLA

Het Zwartehoofdenhuis, dat al sinds de veertiende eeuw overeind staat, was oorspronkelijk eigendom van een Duitse gilde van ongetrouwde kooplieden. Sindsdien wisselde het een paar keer van eigenaar tot het tijdens de Tweede Wereldoorlog met de grond gelijk werd gemaakt. In de jaren negentig werd het opnieuw opgebouwd en gaf het zelfs even onderdak aan de Letse president. Tot op de dag van vandaag kan je de rijkelijk versierde hallen bezoeken en worden er nog steeds banketten georganiseerd voor de gegoeden der aarde. Geen interesse in een bezoekje? Bewonder dan het kraaknette marktplein of koop een ijsje bij het kraampje aan de overkant.

Terug naar de Middeleeuwen

© LLA

Oude wijnvaten aan de muur, kleurrijke vlaggen wapperend in de wind en enkele ridders voor de deur: bij het Middeleeuws restaurant Rozengrals keer je een dikke 700 jaar terug in de tijd en kan je schaamteloos aan een lamsbout knagen of wachten op een oven geroosterde eend met ui en kersenconfituur. Mag het allemaal wat verfijnder? Dan raden we je aan om een ander restaurantje uit te zoeken.

De dom van Riga

© LLA

De grootste gotische kathedraal van de drie Baltische staten bevindt zich in Riga. Het indrukwekkende gebouw, dat sinds de dertiende eeuw de stad opfleurt, heeft een achthoekige spits en werpt door haar hoogte een schaduw over de omliggende straatjes waar lokale verkopers souvenirtjes en gebreide kleding aan de man proberen te brengen.

NIET TE MISSEN