Wildspiegels redden overstekende reeën

Jagers Jos Peeters en Rudi Van Decraen kloppen met schepen Zjeen ­Reynders een paaltje in de grond om een spiegel aan te bevestigen. Foto: MTO

Wildspiegels redden overstekende reeën

Print
Balen -

Jachtgroep De Kopberg plaatst momenteel in Balen-Hulsen 84 wildspiegels op plaatsen waar reeën oversteken. De spiegels moeten aanrijdingen met overstekende herten voorkomen.

Op de Sint-Hubertuslaan en ­Savel hebben de jagers van Jachtgroep De Kopberg spiegels geplaatst. Zaterdag is Grees aan de beurt. In totaal gaat het om 84 wildspiegels voor Hulsen. “We willen alles voor mei hebben geplaatst, want die maand is het risico op ongelukken met overstekende reeën het grootst”, zegt ­Rudi Van Decraen van Jachtgroep De Kopberg. “Omdat dan nieuwe jongen worden geboren, worden de jongen van vorig jaar verstoten. Die zoeken dan een nieuw territorium waardoor ze vaak ook de weg oversteken. Vooral ’s morgens en ’s avonds wanneer het schemert, gebeurt dat.”

De gemeente Balen kocht via de milieuraad 400 wildspiegels aan. De verschillende jagers staan in voor de plaatsing en het onderhoud. De spiegels zorgen ervoor dat het licht uit de koplampen wordt gereflecteerd richting bos. De reeën schrikken van dat licht en staan stil tot het weer donker is. “Dierenwelzijn is een prioriteit voor onze gemeente”, zegt schepen van Dierenwelzijn Zjeen Reynders (sp.a Balen 2025). “Daarnaast komt deze maatregel uiteraard ook de verkeersveiligheid ten goede.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio