camera closecorrect downfacebook gplus mail nextprevshare twitter video

Het Zwanenmeer is nog niet uitgedanst: onze culturele tips voor deze week

Films uit de hele wereld, blueslegende Roland in de Antwerpse club Ampère of twee versies van de Tsjaikovski-klassieker Het Zwanenmeer? Op cultureel vlak valt er de komende week weer heel wat te beleven. Dit zijn onze tips.

 

 Ilse Dewever

1

‘Zwanenmeer’ raakt maar niet uitgedanst

zo 21/04 - MA 29/04 | lotto arena & stadsschouwburg | sportpaleis.be

Het gedanste liefdesverhaal over prins Siegfried die de tot een zwaan getransformeerde prinses Odette tot leven wekt, blijft beklijven. In Antwerpen worden binnen eenzelfde week twee versies van de Tsjaikovski-klassieker gepresenteerd. In de Lotto Arena strijken zondag de ‘zwanen’ van de Russische Nationale Opera neer. Op 25, 26 en 29 april staat ook in de Stadsschouwburg Het Zwanenmeer geprogrammeerd.

2

An Pierlé zingt in ‘pop-opera’

do 25/04 - vr 26/04 | desingel | www.desingel.be

 ggm

Onder de koepel Opera21 spelen op Antwerpse podia eerstdaags tien muziektheaterstukken. An Pierlé schreef de muziek voor Sylvia, maar zingt zelf ook in deSingel. In Fabrice Murgia’s productie over het bewogen leven van Sylvia Plath vertolkt Pierlé de innerlijke stem van de Amerikaanse dichteres.

3

Roland speelt in nachtclub

do 25/04 | ampere | antwerpen | www.ampere-antwerp.com

In club Ampère houden meestal deejays de touwtjes in handen, maar tijdens Ondergronds/Bovengronds weerklinkt er ook live muziek. Blueslegende Roland Van Campenhout staat er op 25 april op het podium, samen met jazzdrummer Teun Verbruggen. Met Dries Bongaerts mag een jonge singer-songwriter de spits afbijten.

4

Eddie Izzard brengt comedy op hoge hakken

di 23/04 | stadsschouwburg | www.antwerpen.be

In de comedywereld zijn ze veel gewoon, maar zelfs in dat milieu is Eddie Izzard een buitenbeentje. De in Jemen geboren Brit loopt graag rond op hoge hakken, met gestifte lippen en roodgelakte nagels. Naast een felgesmaakt comedian is Izzard ook opiniemaker en acteur. In de Antwerpse Stadsschouwburg, en daags nadien in het Koninklijk Circus in Brussel, presenteert hij zijn nieuwe show Wunderbar. De Britse komiek ontwikkelde de productie eerst in het Frans, nadien in het Duits en dan pas in zijn moedertaal. Met zijn vorige show, Force Majeur, speelde Izzard in 2013 nog het Sportpaleis plat. Met Kevin Bridges staat er op 26 april nog meer Engelstalige comedy in de Stadsschouwburg.

5

Pink Floyd-tribute met originele zangeres

wo 24/04 | koningin elisabethzaal | www.koninginelisabethzaal.be

In de Koningin Elisabethzaal treedt op 24 april Pink Floyd Project aan. De twaalfkoppige Nederlandse tributeband krijgt het gezelschap van Durga McBroom (foto), die jarenlang als achtergrondzangeres actief was bij Pink Floyd. De Amerikaanse nam deel aan drie wereldtournees en zong mee op het laatste album van de groep, The Endless River (2014).

Ontstaan in 1964 groeide Pink Floyd uit tot een van de meest invloedrijkste groepen uit de rockgeschiedenis. Onder leiding van Syd Barrett kende de groep in de late jaren zestig een bescheiden succes als psychedelische band. Met zanger en basgitarist Roger Waters explodeerde Pink Floyd in de 70s met albums als The Dark Side of the Moon en The Wall.

6

MOOOV toont films uit de hele wereld

di 23/04 - zo 05/05 | vlaanderen | www.festival.mooov.be

Tijdens MOOOV kan je op zeven locaties in Vlaanderen films ontdekken die je blik op de wereld verruimen. Het festival pakt onder meer in Turnhout, Lier en Sint-Niklaas uit met 86 films. Met de focus op familiefilms, vrouwelijke regisseurs en India is Sir (foto) een blikvanger. Deze film volgt het spoor van een jonge weduwe die in Mumbai als dienstmeid bij een welgestelde familie werkt.

7

Marilou Mermans in ‘Oud IJzer’

wo 24/04 - do 25/04 | www.zwaneberg.be |

Bij Tg Wuivend Riet staat actrice Marilou Mermans op het voorplan in de nieuwe productie Oud IJzer. In het stuk dat op 24 april in première gaat in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg maken we kennis met de 70-jarige eeneiige zesling Faire. De zes zussen Faire groeiden op in verschillende pleeggezinnen, en gingen ieder hun eigen weg. Met Pauline Faire duikt uit het niets een zevende en onbekende zus op. Doet je denken aan De Zeven Zussen van Lucinda Riley? Ons ook!

8

‘Rootszoekers’ in Red Star Line Museum

di 23/04 - zo 06/10 | red star line | antwerpen | www.redstarline.be

De gebouwen van het Red Star Line Museum op het Eilandje ademen verhalen van duizenden migranten die begin vorige eeuw Antwerpen verlieten op zoek naar een betere toekomst. Het museum nodigde studenten van het Sint-Agnesinstituut in Borgerhout uit om te speuren naar hun eigen familie- en migratiegeschiedenis. De nieuwe opstelling Rootszoekers toont hoezeer de levens van deze meisjes doordrongen zijn van migratie. In kleine kamertjes, achter luiken of onder planken liggen de verhalen van hun families verborgen. Tussen de getuigenissen van Red Star Line-passagiers tonen deze jonge rootszoekers met trots het resultaat.

9

Al tekenend door Antwerpen

do 25/04 - za 27/04 | www.tekenfabriek.be |

Als illustrator heeft Mattias De Leeuw al heel wat prentenboeken achter zijn naam staan. Vanaf 25 april lanceert hij met de Antwerp Drawing Tour een rondleiding, waarbij volwassenen al tekenend Antwerpen (her)ontdekken. Architect Luc Oversteyns geeft toelichting bij de gebouwen. Deelnemers houden onder meer halt bij het MAS, het Havenhuis en op het Conscienceplein. Inschrijven via de website.

10

Tim Van Laere brengt nieuwe galerie onder in nieuwbouw op Nieuw Zuid

za 20/04 | Jos Smolderenstraat 50 | antwerpen | www.timvanlaeregallery.com

In een vrijstaand paviljoen op het centrale plein van Nieuw Zuid opent op 20 april de nieuwe galerie van Tim Van Laere. Daarmee komt ook een eind aan twintig jaar galeriegeschiedenis in de Verlatstraat op het Zuid. De nieuwbouw is een ontwerp van het Belgische bureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen. De architecten kregen als opdracht een gebouw te creëren in functie van de kunst. Daarbij volgen een stockage ruimte, kantoren, een white cube, een kapel en een patio elkaar op.De nieuwe galerie wordt ingewijd met Kunst Kunst Kunst, een groepsexpo met Adrian Ghenie, Jonathan Meese en Rinus Van de Velde. Vooral bekend om zijn houtskooltekeningen presenteert deze laatste in primeur een reeks tekeningen in kleur en nieuwe sculpturen in keramiek. Ook van Meese zijn er een reeks nieuwe werken rond het thema van Herman Melville’s Moby Dick en grote bronzen sculpturen. Tijdens de openingsdag wacht om 18u een concert van Tom Van Laere, alias Admiral Freebee, de broer van Tim Van Laere.

.

Meest gelezen GVA+