Adidas werkt aan volledig recycleerbare sneakers

Mode

Adidas werkt aan volledig recycleerbare sneakers

Print

Sportmerk Adidas draagt duurzaamheid steeds hoger in het vaandel en wil tegen 2021 een sneaker op de markt brengen die volledig uit recycleerbare materialen bestaat. Aan het concept van de zogenoemde Futurecraft Loop is tien jaar lang gewerkt.

Klassieke sneakers worden uit verschillende materialen - zo’n vijftiental - gemaakt. Maar het sportmerk wil voor de ontwikkeling van de nieuwste schoenen in hun gamma slechts één categorie materiaal gebruiken. Het gaat om TPU, voluit thermoplastische polyurethanen. Dit is een synthetische stof die voortkomt uit aardolie. Er zijn verschillende toepassing mogelijk, waaronder weven, gieten of een omzetting naar schuim.

De fabrikant belooft dat de sneakers niet zullen moeten inboeten aan degelijkheid en voor minstens 400 kilometer stappen een goede stabiliteit en weerstand zullen geven aan de voeten. En daarna? Na een experiment met 200 paar van de schoenen, werd het materiaal omgezet in korrels. Die kunnen dan weer gebruikt worden om een nieuwe schoen te maken.

De sportgigant is verder bezig met een denkoefening om tegen 2024 meer te werken met herbruikbare materialen. Zo willen ze voorkomen dat oud schoeisel op een stortplaats of in de verbrandingsoven terechtkomt. De mode- en sportindustrie is immers een van de meest vervuilende ter wereld en van de 23 miljard gemaakte sportschoenen, word jaarlijks bijna twee derde ervan gedumpt.

NIET TE MISSEN