Minister erkent 1.200 hectare natuurgebied en jaagt runderen mee de wei in

Minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, Koen Van den Heuvel (CD&V) heeft in de Dijlevallei in Muizen (Mechelen) bekendgemaakt dat er – verspreid over heel Vlaanderen - 1.200 hectare natuurgebied wordt erkend als officieel natuurreservaat.

Leo De Nijn

Dat betekent dat er middelen vrijkomen om de gebieden de komende 27 jaar te kunnen beheren en open te stellen voor het publiek. Daarnaast maakt de minister ook nog 2,5 miljoen euro vrij zodat Natuurpunt nieuwe natuur kan aankopen. Het gaat daarbij vooral om het verbinden en aaneenschakelen van bestaande natuurgebieden.

De minister heeft dit donderdagmiddag, samen met Natuurpunt, op een persbijeenkomst aangekondigd in de Dijlevallei, waar volop wordt ingezet op een robuust natuurgeheel dat als groen lint tot vlak bij de stad loopt, met onder andere het Mechels broek, Mispeldonk en de Barebeekvallei.

In totaal komt er 150 hectare natuur bij in Vlaanderen. Daarnaast kondigt de minister aan dat er nog deze legislatuur 1.100 hectare natuur versneld gaat erkend worden, De uitbreidingen zijn Het Breeven in Geel-ten-aard waar het gaat over 65 hectare tussen Geel en Kasterlee en in het Turnhouts Vennengebied waar 6 hectare uitbreiding is voorzien.

Met de voorziene budget van 2,5 miljoen kan Natuurpunt verschillende topnatuurgebieden, zoals in de Dijlevallei, mogelijk verder uitbouwen.

De minister zelf stak een handje toe bij het lossen van gallowayrunderen in een deelgebied de Barebeekvallei. De robuuste grazers hebben er een winter in de stal opzitten, en zullen dit voorjaar de vrijwilligers in de Barebeekvallei helpen bij het natuurbeheer.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio