© Boumediene Belbachir

DISCUSSIE. Privédetectives die leefloners controleren, een goed idee?

Voormalig staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) wil OCMW’s de mogelijkheid bieden om privédetectives in te zetten voor de controle op leefloners naar bezittingen in het buitenland. Een goed idee, of nét iets te veel ‘Big Brother’?

ph

Concreet wil Demir een wetswijziging die regelt hoe private bedrijven onderzoeksdaden binnen het sociaal onderzoek kunnen uitvoeren zonder strijdig te zijn met het beroepsgeheim. Voor een soortgelijk initiatief, bij het Antwerpse OCMW, kwamen er immers wettelijke bezwaren: een privébedrijf mag niet aan de slag met gegevens die eigenlijk toehoren aan maatschappelijk medewerkers in overheidsdienst.

Wat denk jij? Is deze verschuiving een goede zaak om sociale fraude aan te pakken? Of moeten gegevens over mogelijke steuntrekkers toch met de grootste omzichtigheid worden behandeld en is het gevaarlijk privé-onderzoek te laten doen naar de betrokken burgers?

Discussieer mee via onderstaand formulier. Een selectie van de inzendingen wordt gebundeld in Gazet van Antwerpen van vrijdag.

Nu in het nieuws