© Erik Vandewalle

Brandfase rood in Antwerpse brandgevoelige gebieden: extreem hoog gevaar

Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de brandgevoelige Antwerpse natuurgebieden. Brandfase rood is afgekondigd en om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden. Volgens het Agentschap voor Natuur en Bos zal dat gedurende heel de paasvakantie nog het geval zijn.

blg

Door de aanhoudende droogte was het brandrisico in de provincie eerder op de dag al verhoogd van geel naar oranje. Intussen werd de alarmfase verhoogd naar rood. “Beheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er wordt extra materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand”, verduidelijkt het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).

Recreanten worden afgeraden de natuurgebieden te bezoeken. Dat blijft allicht nog de rest van de paasvakantie het geval, meldt het ANB: “Met dit mooie weer en tijdens de paasvakantie zijn natuurgebieden erg populair bij recreanten. Het zou onverantwoord zijn hen nu in grote aantallen te laten afzakken. De toegang ontzeggen kunnen we gezien de omvang niet, maar we gaan wel volop informeren en sensibiliseren om een bezoek af te raden.”

De waarschuwing heeft onder meer betrekking op bekende Antwerpse gebieden als de Kalmthoutse Heide en de Merode.

De Antwerpse brandgevoelige gebieden waar fase rood geldt

  • Kalmthoutse Heide
  • Eksterheide in Beerse
  • De Merode in Herselt
  • Most-Keiheuvel in Balen
  • Tielenheide in Kasterlee

Klik hier voor meer info over de brandgevoelige gebieden.

Nu in het nieuws