© Stad Mechelen

© Stad Mechelen

1 / 2

Mechelen op haar paasbest met eerste prairietuin

Medewerkers van de uitvoeringsdiensten van de stad hebben op het Kardinaal Mercierplein de eerste prairietuin van Mechelen aangelegd. De klassieke grasperken werden er deze week vervangen door wilde grassen, planten en bloemen. Zo’n tuin zorgt voor extra biodiversiteit en laat het regenwater beter doordringen.

Sven Van Haezendonck

Voor een oppervlakte van 215 vierkante meter investeerde de stad 4.200 euro in 3.200 planten. Patrick Princen (Vld-Groen-m+), schepen van Natuur- en groenontwikkeling, hielp het personeel deze week een handje. “Dit is een project waar ik erg fier op ben, dus kom ik graag wat helpen. Deze prairieweide is de eerste in de Mechelse openbare ruimte en een voorbode van veel meer bloemenweides de komende jaren in onze stad”, zegt de groene schepen.

Weinig water nodig

In de prairietuin staan 28 verschillende bloem- en plantensoorten, waardoor er een dynamische plantenmix ontstaat die vijf tot zes keer per jaar van kleur of structuur verandert. Zo’n tuin is ook erg onderhoudsvriendelijk, want alleen op het einde van de winter heeft hij een maaibeurt nodig. Behalve bij extreme droogte moet hij ook niet worden gegoten. “Momenteel ziet het er nog niet zo aantrekkelijk uit, maar over enkele weken zal het resultaat erg kleurrijk en al vol leven zijn. We hebben ook gekozen voor lavastenen op de bodem om onkruid tegen te gaan en water makkelijker te absorberen waardoor de planten vochtig staan”, legt de schepen uit.

Oproep aan Mechelaars

Hij roept ook iedereen op om het gras in privétuinen zo veel mogelijk te laten groeien of om grasvelden zo veel mogelijk te vervangen door bloemenweides. Hij volgt daarmee het voorbeeld van de klimaatcampagne www.byebyegrass.eu, die gesteund wordt door onder meer Bartel Van Riet en Dirk Draulans.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio