Gezinsdrama Wijnegem: dader had geen toestemming om dienstwapen mee te nemen

Bij een gezinsdrama in Wijnegem zijn woensdagnacht minstens drie doden gevallen. Een politieman (50) doodde eerst thuis zijn kinderen van 9 en 11 jaar en vermoordde daarna zijn vrouw (40) in het café. Hij probeerde daarna uit het leven te stappen en is in de loop van de nacht overleden. De man had geen toestemming om zijn dienstwapen mee naar huis te nemen. Dat zegt zijn korps, de lokale politie van Antwerpen.

Dennis Van Damme

De feiten speelden zich iets na middernacht af in café ‘t Dorp aan de Merksemsebaan in Wijnegem, het supporterscafé van profwielrenner Tosh Van der Sande. De man en zijn vrouw waren in de loop van de dag naar Overijse gegaan om daar te gaan supporteren op de Brabantse Pijl, maar kregen er ruzie.

Volgens onze informatie escaleerde die ruzie woensdagavond. De man, een politieman bij de politie van Antwerpen,reed eerst naar huis en doodde daar zijn kinderen. “In de huidige stand van het onderzoek lijkt het waarschijnlijk dat hij nadien de vrouw heeft opgezocht op haar werkplaats”, zegt Caroline Vanderstokker van het Antwerpse parket. “Nadat hij haar vermoord heeft, trachtte hij zichzelf van het leven te beroven door zich door het hoofd te schieten.”

(Lees verder onder de video)

Schotwonden

De politie was snel ter plaatse en trof het levenloze lichaam van de vrouw aan. De politieman lag zwaargewond op de grond. “Beide personen vertoonden schotwonden”, aldus Vanderstokker. “Kort nadien zijn de lichamen van de 9-jarige zoon en 11-jarige dochter van het koppel aangetroffen in de gezinswoning in Wijnegem.”

De man was al lange tijd werkzaam voor de politie Antwerpen, zegt het parket nog. “Uit de eerste vaststellingen blijkt dat hij vermoedelijk zijn dienstwapen gebruikt heeft om zijn gezinsleden het leven te ontnemen.”

Het parket Antwerpen heeft de onderzoeksrechter gelast met het onderzoek naar de omstandigheden van het drama. De lokale recherche van de politiezone Minos zal het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter verder voeren. De onderzoeksrechter is afgelopen nacht samen met het parket, de wetsgeneesheer en het labo ter plaatse afgestapt.

Dienstwapen

De man werkte jarenlang bij de recherche van Antwerpen, maar werd na interne problemen overgeplaatst naar de centrale diensten aan de Noorderlaan. Hij kwam niet meer op straat.

De man beschikte ook niet over een toelating om zijn dienstwapen mee naar huis te nemen. Bij de Antwerpse politie is het voor alle medewerkers verboden om het dienstwapen mee naar huis te nemen, behalve wanneer de korpsleiding daar specifiek toestemming voor geeft. Zo’n toelating kan er ook alleen komen na een evaluatie door de korpspsycholoog, de dienst Intern Toezicht en mits goedkeuring van medewerkers van de wapenopleiding.

(Lees verder onder de video)

Eric Van Meir: “Verschrikkelijk drama”

Peter P. is de neef van gewezen profvoetballer Eric Van Meir, analist voor Het Nieuwsblad. De laatste foto die P. postte of Facebook, was er één met Van Meir, woensdagnamiddag samen op de Brabantse Pijl. Van Meir reageert aangeslagen.

“Peter is mijn neef: zijn vader is de broer van mijn moeder. Het is niet zo dat we heel veel contact hadden. Maar af en toe kom ik wel in het café, waar ik ook lid ben van de fanclub van Tosh Van der Sande. Gisteren waren we toevallig met vijftig man met de bus naar de Brabantse Pijl geweest, en heb ik dus met Peter en Dominique op de koers gezeten.”

“Om half tien ’s avonds zijn we terug afgezet in Wijnegem en ben ik nietsvermoedend naar huis gegaan, terwijl anderen nog wat bleven drinken. Toen ik vanochtend het nieuws hoorde, kon ik het niet geloven. Zoiets verwacht je totaal niet, zeker omdat ik geen enkel probleem tussen beiden heb gezien. Zo straf hoe een situatie op een paar uur tijd compleet kan omslaan. Dit is gewoon een drama.”

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

© bfm

.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio