© Photo News

‘Dodehoekalarm voor Sofie’ wordt proefproject

Toen Sofie De Ridder (12) drie jaar geleden omkwam bij een dodehoekongeval met een vrachtwagen in Eppegem (Zemst), bogen haar vriendinnen hun verdriet om in een project. Hun SofAlert wordt nu getest.

syma, belga

Sofie De Ridder liep school op de Ursulinen in Mechelen. Die laatste schooldag van 2016 was iedereen klaar om te feesten toen een leerkracht Sofies medeleerlingen meldde dat ze een zwaar ongeluk had gehad. Het meisje overleefde het niet.

Maar het volgende schooljaar wisten vriendinnen Jente Claes, Kato Reynaert en Eline Angillis hun droefheid om te buigen naar inspiratie voor een schoolproject. “We zagen overal het verdriet en vonden dat het niet meer mocht gebeuren”, zegt Kato. Ze bedachten de SofAlert, waarmee ze op de Solar Olympics de Gat in de Markt-prijs wonnen. Kato’s ouders bouwden die verder uit.

Op het stuur van de fiets wordt een toestel met een geluids- en afstandssensor geplaatst dat voertuigen detecteert op minder dan anderhalve meter. Binnen die ‘zone’ gaat een alarm af dat de fietser waarschuwt. Start-up Effi-Drive koppelde er software aan voor in auto’s en vrachtwagens – zo worden ook chauffeurs gewaarschuwd voor gevaar in hun dode hoek. Het systeem wordt nu getest in de bestelwagens van Leefmilieu Brussel en ook 25 fietsende leerlingen doen mee. De moeder van Sofie, Ann Seghers, zit met een dubbel gevoel: “Spijtig dat het voor ons te laat komt, maar voor anderen komt het misschien op tijd.”

MEER OVER Mobiliteit Antwerpen

werfnieuws

factcheck mobiliteit

DE TEST

ERGENS ANDERS, BETER?