Aan chocolade ruiken helpt je om minder te roken

Foto: Shutterstock

Fit & Gezond

Aan chocolade ruiken helpt je om minder te roken

Print

Wie probeert te stoppen met roken, hoeft niet altijd naar nicotinekauwgom te grijpen. Dat beweren onderzoekers aan de universiteit van Pittsburgh in een nieuwsbericht van de Amerikaanse organisatie voor beroepspsychologen American Psychological Association. Volgens hen zouden aangename aroma’s, zoals dat van chocolade, helpen om de drang naar een nieuwe sigaret te verminderen.

Een team onderzoekers onder leiding van studie-auteur Michael Sayette nodigde 232 rokers uit tussen 18 en 55 jaar. Op het moment van het onderzoek waren ze niet actief aan het proberen om de sigaret uit hun leven te bannen.

Aan alle deelnemers werd gevraagd om voor de studie acht uur lang niet te roken. Ze dienden hun pak sigaretten en een aansteker wel mee te brengen in het belang van de studie. In de eerste fase van het onderzoek moesten de proefpersonen verschillende aangename geuren in zich opnemen, gaande van chocolade, appel, pepermunt, citroen en vanille. Vervolgens moesten ze ook aan een onaangename, chemische geur ruiken of aan een pakje sigaretten van een andere deelnemer.

In de tweede fase mochten de rokers een sigaret opsteken, maar niet oproken. In plaats daarvan moesten ze tien seconden nadenken hoe groot hun drang was om te inhaleren op een schaal van 1 tot 100. Daarna dienden ze de sigaret te doven in een asbak. Vervolgens mochten ze nogmaals aan een aangename geur naar keuze, onaangename geur en een neutrale geur ruiken om hun drang om de minuut opnieuw te beoordelen.

Minder hunkeren

Wat blijkt? Het hunkeren naar roken kreeg na het aansteken van een sigaret een score van 82,13 op 100. Maar de gemiddelde drang voor de personen die eerst een aangename geur opsnoven was beduidend minder (19,3 punten) in vergelijking met de mensen die aan een pakje sigaretten roken (11,7 punten). “Ons onderzoek suggereert dat aangename geuren opsnuiven veelbelovend is voor het onder controle houden van de drang naar nicotine bij wie probeert te stoppen met roken”, concludeert Sayette. De vorsers willen nu verder onderzoeken hoe de bevindingen kunnen omgezet worden naar de praktijk.

NIET TE MISSEN