Dit weten we al over de verwoestende brand in de Notre-Dame in Parijs

In de Notre-Dame in Parijs heeft maandagavond een zware brand gewoed. Een van de torens is bezweken, de structuur van het gebouw zou uiteindelijk toch gevrijwaard zijn. Alles wat we al weten over de verwoestende brand:

Naomi De Bel en Nina Bernaerts

Hoe en wanneer is de brand ontstaan?

Het vuur zou maandagavond rond 18.50 uur ontstaan zijn in de kathedraal Notre-Dame in Parijs. Hoe de brand precies begonnen is, is nog zeer onduidelijk. Mogelijk hebben de renovatiewerken in het beroemde gebouw er iets mee te maken.

Het parket is intussen een onderzoek gestart om de precieze oorzaak van de verwoestende brand te achterhalen.

Is er zeker geen kwaad opzet in het spel?

Van kwaad opzet is er voorlopig geen sprake, hoewel daar nog geen honderd procent zekerheid over bestaat. Het lijkt erop dat het vuur ontstond aan de steigers die op het dak van de kathedraal waren geïnstalleerd. Er waren al enkele maanden werken bezig aan het monumentale bouwwerk. Eerder liet het parket weten dat het uitgaat van een accidentele brand. Er is een onderzoek geopend wegens “onopzettelijke vernieling door brand”.

Hoe ernstig was de situatie?

De vlammen hebben lange tijd vrij spel gehad in het eeuwenoude gebouw. De brandweer - aanwezig met in totaal 400 brandweermannen - kon maar moeilijk met het bluswater tot bij de brand raken. Een blusvliegtuig kon niet helpen, het water zou ook verwoestend zijn geweest voor de fragiele kerk.

Er werd een tijdlang gevreesd dat van het eeuwenoude gebouw niks meer zou overblijven, zeker toen het bovenste deel van de beroemde vieringstoren Flèche instortte.

Rond 23 uur werd meegedeeld dat de structuur van het gebouw, gered is. Een groot deel van het dak zou wel verloren zijn.

Zijn er slachtoffers?

Volgens Philippe Villeneuve, de hoofdarchitect van de renovatiewerken in de Notre-Dame, waren geen arbeiders aanwezig in de kathedraal toen de brand uitbrak. “Normaal gezien stoppen ze met werken rond 17.30 uur”, klinkt het. “In principe mocht er zich dus niemand meer in het gebouw bevinden. Maar we zijn niet honderd procent zeker dat dat wel degelijk het geval was.”

Eén brandweerman raakte zwaargewond tijdens de bluswerken. Verder is er geen sprake van gewonden.

Wat met de toeristen en de buurtbewoners?

Alle inwoners van Ile de la Cité, waar zo’n duizendtal mensen wonen, zijn maandagavond geëvacueerd. Meerdere locaties doen dienst als tijdelijke opvang. Alle toeristische attracties in de buurt, zoals het Louvre, deden ook vroegtijdig de deuren toe.

Het stadsbestuur zoekt samen met de dienst Toerisme ook naar een oplossing voor de toeristen die in een van de hotels op het Ile de la Cité verbleven.

Is een deel geschiedenis verloren gegaan?

Unesco noemt de Notre-Dame een “onschatbaar patrimonium” en “een belangrijke plaats van het katholiek geloof.”

Helaas is een bekend deel daarvan al verloren: de beroemde Flèche. De vieringstoren was 93 meter hoog en bestond uit maar liefst 500 ton hout en 250 ton lood.

De vlammen zouden niet tot aan de schatkist van de kathedraal zijn geraakt. “De heilige voorwerpen worden bewaard in de sacristie, normaal is er geen risico dat daar dingen verbrand raken”, zegt André Finot, woordvoerder van de Notre-Dame. Om 22.30 uur werd duidelijk dat de Doornenkroon van Christus is gered, ook de tuniek van Lodewijk de Heilige overleefde de brand.

Wel wordt gevreesd voor de beroemde glas-in-loodramen van de kathedraal. Mogelijk zijn drie van de mooiste exemplaren ter wereld maandagavond vernield. Volgens de Franse journalist Nicolas Delesalle zijn alle kunstwerken wel gered. “De schat van de kathedraal is intact”, zei hij op gezag van een aanwezige priester.

© Photo News

© AFP

© Photo News

© Photo News

MEER OVER Brand in Notre-Dame