Brand Notre-Dame in Parijs: torenspits en dak storten in, structuur gered

Print

Er woedt maandag een brand in de Notre-Dame in Parijs, een van de meest iconische plekken van de stad. Op beelden is te zien hoe de vlammen uit het dak van de kathedraal slaan, en zich ook al naar een van de iconische torens aan de voorkant hebben uitgebreid. De brandweer probeert het vuur nog steeds onder controle te krijgen. Intussen werd bekend gemaakt dat de structuur van de kathedraal gered is.

UPDATE. Brand Notre-Dame onder controle: “Ergste vermeden”, maar “decennia nodig voor heropbouw”

De kathedraal werd geëvacueerd en de brandweer heeft een grote veiligheidszone ingesteld. De brandweer is massaal aanwezig en waarschuwt inwoners en toeristen om uit de buurt te blijven.

Staatssecretaris Laurent Nunez heeft maandagavond op een persconferentie verklaard dat het niet gelukt is om de beroemde kathedraal te redden. Hoe groot de totale schade zal zijn, is echter nog niet bekend. “Het komende anderhalf uur wordt bepalend”, verklaarde een woordvoerder van de brandweer. “We weten niet zeker of we kunnen voorkomen dat de vlammen naar de noordelijke klokkentoren uitbreiden.”

Burgemeester Anne Hidalgo spreekt maandag op Twitter van een “vreselijke brand”. “De brandweer van Parijs probeert om de vlammen onder controle te krijgen. We zijn ter plaatse en in nauw contact met het bisdom van Parijs”, schrijft ze nog.

“Alles is aan het branden. Het geraamte, dat dateert uit de 19e eeuw aan de ene kant en van de 13e eeuw aan de andere kant, daar zal niets van overblijven”, aldus woordvoerder André Finot van de kathedraal. “Het wordt nu afwachten of het gewelf, dat de kathedraal beschermt, ook wordt getroffen.”

De politie gaat vooralsnog niet uit van een terreurdaad, zo heeft een politiewoordvoerder maandagavond gezegd. Over de precieze oorzaak is tegelijk nog steeds geen duidelijkheid. Nadere details gaf de woordvoerder niet. Over eventuele gewonden is nog niets geweten.

Video: Paul Philips

Philippe Villeneuve, de hoofdarchitect van de werken die momenteel aan de gang waren in de Notre-Dame, heeft gereageerd. “Het is een ramp. Ik huil.” Villeneuve zegt wel dat er op het moment dat de brand uitbrak, geen arbeiders aanwezig waren in de kathedraal, maar dat kon nog niet bevestigd worden.

Viceburgemeester Emmanuel Grégoire laat dan weer weten dat een van de torens van de kathedraal is ingestort. Hij spreekt van “enorme schade” en stelt dat reddingswerkers zo veel mogelijk kunstwerken proberen te redden. “De prioriteit is om de omgeving te beveiligen en de toeristen en de burgers te beschermen van het instortingsgevaar”, klinkt het nog. Volgens BFMTV was de 93 meter hoge toren te hoog voor de brandweerlieden.

De Notre-Dame werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is een van de populairste toeristische bestemmingen in Parijs. Miljoenen mensen bezoeken de trekpleister elk jaar. De kerk is 130 meter lang en het schip is 35 meter hoog. De torens zijn 90 en 69 meter hoog.

Macron stelt toespraak uit

President Emmanuel Macron gaat naar de plaats van de brand, net als premier Édouard Philippe. Macron zou om 20.00 uur een toespraak houden over de nationale dialoog, maar die werd door de brand uitgesteld. “De Notre-Dame van Parijs staat in brand. De emotie van heel het land. Mijn gedachten zijn bij alle katholieken en alle Fransen. Zoals al mijn landgenoten ben ik triest om dit onderdeel van ons te zien branden”, aldus Macron op Twitter.

Mensen zingen voor de kathedraal. Video: Liliana Casagrande

“Structuur van de kathedraal gered”

“De intensiteit van het vuur is gedaald, we kunnen er dus van uitgaan dat de structuur van de kathedraal is gered van de totale vernietiging”, meldt minister van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez. “Maar tweederde van het dak ging wel in de vlammen op.”

Nationale geldinzameling voor heropbouw Notre-Dame

In Frankrijk zal er vanaf dinsdag een nationale collecte worden gehouden voor de heropbouw van de beroemde Notre-Dame kathedraal in Parijs. De collecte zal beschikbaar zijn vanaf dinsdag 16 april ‘s middags op de website www.fondation-patrimoine.org. De Fondation du patrimoine is een privéorganisatie die zich inzet voor de bescherming en promotie van het Franse patrimonium.

 

 

Brand Notre-Dame in Parijs: torenspits en dak storten in, structuur gered
Foto: AFP
Brand Notre-Dame in Parijs: torenspits en dak storten in, structuur gered
Foto: REUTERS
Brand Notre-Dame in Parijs: torenspits en dak storten in, structuur gered
Foto: Photo News
Brand Notre-Dame in Parijs: torenspits en dak storten in, structuur gered
Foto: Photo News
Nu in het nieuws