© REUTERS

Naomi Campbell: “Jarenlang moeten vechten om hetzelfde loon te krijgen als blank model”

Naomi Campbell wil de Afrikaanse mode-industrie nieuw leven inblazen. Dat vertelde het topmodel zelf op de Condé Nast International Luxury Conference (CNILux) in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad.

LLA

“De manier waarop mensen denken over Afrika moet veranderd worden”, zegt Campbell in een interview met Vogue. “De laatste jaren heeft de Afrikaanse mode-industrie aan populariteit gewonnen en zijn zwarte mensen beter vertegenwoordigd in reclamecampagnes. Maar we zijn er nog niet: Ik maak deel uit van een grote reclamecampagne die in een specifiek land niet wordt getoond simpelweg omdat ik zwart ben. Ik ben daar echt van geschrokken.”

Nelson Mandela

Campbell, die er een hechte vriendschap op nahield met Nelson Mandela, zegt dat ze veel geleerd heeft van haar Zuid-Afrikaanse ‘grootvader’, zoals ze hem altijd noemde. “Hij zei dat ik de waarheid moest spreken en dat ik niet bang mag zijn om mijn stem te gebruiken als het anderen kan helpen. Ik heb jarenlang moeten vechten om hetzelfde loon te krijgen als blanke modellen maar het is gelukt.”

Het topmodel wordt het nieuwe gezicht van het herfst- en winterseizoen van 2019 waarbij 38 procent van de gevraagde modellen een andere huidskleur moet hebben in de vier grote modesteden. “Het is een stap in de goede richting en ik hoop dat de modeontwerpers zullen volgen. Ik maak me sterk dat de befaamde LVMH modeprijs dit jaar gaat naar een Afrikaanse ontwerper. Waarom zou je een blanke ontwerper die Afrikaanse patronen gebruikt in de bloemetjes zetten als een Afrikaanse ontwerper het nog beter kan?”

NIET TE MISSEN