© Reuters

Muziek Michael Jackson opnieuw zonder duiding op VRT-radio: “Omzichtigheid blijft wel aangewezen”

Na de controverse rond de documentaire ‘Leaving Neverland’ liet VRT weten dat ze de muziek van Michael Jackson voortaan zouden kaderen en duiden op de radio. Een goede maand later passeren de liedjes alweer zonder context.

bpr, tdl

“De VRT gaat geen censuur toepassen, of de muziekgeschiedenis herschrijven. Wel gaan we omzichtiger omspringen met de muziek van Michael Jackson. Als we nu een nummer van hem spelen, dan zal in de presentatie verwezen worden naar de huidige controverse, en indien nodig context worden meegegeven.”

Dat liet de openbare omroep begin maart weten in de nasleep van alle commotie rond Leaving Neverland, de documentaire met nieuwe getuigenissen over vermeend kindermisbruik door de popster. Canvas zou de vier uur durende film kort daarna bovendien zelf uitzenden.

“Geen dwingende regel”

Iets meer dan een maand later blijkt die omkadering (grotendeels) weg. Woensdag nog vroeg een luisteraar bij Christel Van Dyck op Radio 2 Don’t stop ’til you get enough aan. Dat nummer werd gespeeld, zonder meer. En dat was recent niet de eerste keer dat muziek van Michael Jackson passeerde zonder duiding. Ook onder meer op Radio 1 gebeurde dat.

“Die omkadering was steeds een richtlijn, geen dwingende regel. De zenders en programmamakers beslissen zelf hoe ze de controverse en de gevoeligheid inschatten. We hebben als omroep nooit uitgesproken stelling genomen, zoals enkele buitenlandse zenders. Sommige presentatoren oordelen dus dat de heat of the moment wat voorbij is. Maar let wel: omzichtigheid blijft aangewezen. Daar grappen over maken, bijvoorbeeld, doen we niet”, klinkt het bij de VRT.

Ze verwijzen daarbij ook naar hun richtlijn ‘muziek en ethiek’. Daar staat het zo te lezen: “Alle relevante muziekstijlen en nummers kunnen aan bod komen. Ook nummers die controversieel zijn. Maar hou altijd rekening met het profiel van je net, de eigenheid van je programma, het tijdstip van uitzending en de gevoeligheden van je publiek. Afhankelijk van de actualiteit en de gevoeligheid bij de publieke opinie vraagt een controversieel nummer of een artiest in opspraak extra duiding.”

Nu in het nieuws