© BELGA

Wout van Aert vindt “kasseien nog slechter dan ik ze me herinner”, Oliver Naesen heeft “geen flanellen benen” voor Parijs-Roubaix

Wout van Aert fietste de voorbije weken enkele topresultaten bij elkaar: derde in de Strade Bianche, tweede in de E3 Harelbeke en zesde in Milaan-Sanremo. “Ook zondag wil ik een mooi resultaat neerzetten”, vertelde hij donderdag na de verkenning van Parijs-Roubaix met zijn team Jumbo-Visma.

vtvn, bow

LEES OOK.Een drukke dag in de Hel: Van Aert maakt indruk, Vanmarcke met geteisterde knie, veel volk bij Sagan

LEES OOK.Parijs-Roubaix 2019: Praktische gids met de kasseistroken, het uurschema, de renners en de historie

Het team vertrok vanuit het Holiday Inn hotel in Gent richting Denain, voor een verkenning van de laatste 107 kilometer. Er werd zelfs tot op de piste gereden. “Die piste nog eens oprijden was echt leuk. Het was een goede opfrissing om de verkenning nog eens te doen. Uiteindelijk ben ik nog vrij nieuw in Roubaix. Vorig jaar verkende ik twee keer en reed ik de wedstrijd zelf. Het kan nooit kwaad om die stroken nog eens af te werken en de opeenvolging opnieuw in het hoofd te steken. En ja, ik was toch wel verbaasd. Ze liggen er in realiteit nog slechter bij dan in mijn herinnering, vooral het Bos van Wallers en Carrefour de l’Arbre. Het Bos hebben ze ‘opgefrist’, veel heb ik daar toch niet van gemerkt”, lachte Van Aert. “Het was goed om alle gaten nog eens te zien, na te gaan welke kant van de weg je best rijdt, al kan je soms die putten gewoon niet ontwijken.”

Van Aert stopte onderweg om zelf wat aan het materiaal te wijzigen, hier en daar wat te sleutelen. “Dit is natuurlijk het moment bij uitstek om dat nu nog te doen, zondag is het te laat.”

“Ik heb al een heel mooi voorjaar achter de rug, ik heb een mooie stap vooruit gezet. Zowel Vlaanderen als Roubaix zijn al een beetje een bonus. Het is leuk om met zo’n gevoel naar de koers af te zakken, als je al wat goede prestaties kan voorleggen. Dat was zo voor de Ronde en dat is nu opnieuw in Roubaix. Ik start zonder stress. Dit is ook de wedstrijd die me het best moet liggen, het is een speciale koers, uniek omdat er zo veel kasseistroken zijn. Er is geen enkele andere wedstrijd in het jaar waar je de vergelijking mee kan maken. Het wordt weer echt een slijtageslag”, hoopt hij. “Mijn conditie is nog altijd goed, ik ben vrij snel hersteld van de Ronde en ik heb het gevoel dat ik nog niet achteruit ga. Ik zou graag een topprestatie neerzetten in mijn laatste kasseikoers. Ik koers nog wel de Amstel, maar Roubaix is toch de laatste kasseikoers.”

LEES OOK.Belgen Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Jasper Stuyven strijdvaardig voor Parijs-Roubaix: “Het moet gewoon eens meezitten”

© Photo News

Naesen: “Geen antibiotica meer en dus ook geen flanellen benen

Zonder twijfel de beste Belg dit voorjaar, maar net in de Ronde van Vlaanderen kon Oliver Naesen (28) niet over al zijn krachten beschikken door een bronchitis. “Dat ik ondanks die ziekte toch zevende werd is een ferme opsteker. Want in mijn achterhoofd weet ik: zonder zorgen doe ik nog een pak beter. Want door de antibiotica reed ik met flanellen benen rond. Nu kijk ik vooruit en dat is zeer hoopgevend voor Parijs-Roubaix.”

De antibiotica is uit zijn lijf en dat is belangrijk. “Ik hoest nog een klein beetje, maar dat mag geen hinder zijn. Ik heb de vorm en de benen: er zijn geen excuses. En mijn team was nooit sterker dan nu. Stijn Vandenbergh is na zijn zware val helemaal terug en Silvan Dillier is beter dan vorig jaar, toen hij tweede werd na Sagan. Tijdens de verkenning vorig jaar werden er een paar depressief. Nu wou ik rustig trainen maar ze hebben mij doen afzien.”

Al leverden de vorige tochten door de Hel voor Naesen vooral pechverhalen op. “In vier edities reed ik zeker twaalf keer lek, reed ik twee keer mijn versnellingsapparaat stuk en viel ik twee keer”, somt Naesen op. “Het mag dus eens meezitten. Tijdens de verkenning vandaag wou ik eens mijn reservefiets testen, maar die stond lek toen hij van de wagen werd gehaald. Zonder er op te rijden. Als dat maar geen voorteken is. (grijnst) Nochtans: grote kampioenen zoals Tom Boonen reden nooit lek. Die dwongen dat geluk af zeker?”

Als het allemaal meezit heeft Naesen ook een geheim wapen: pistespecialist Kenny De Ketele. “Ik heb hem gebeld voor tips”, zegt de kopman van AG2R. “Want op die piste arriveren is toch wel speciaal. Wat gezegd is blijft tussen ons. Je zal wel zien. (lacht) Als ik plots begin te surplacen weet je door wie dat komt.”

Naesen reed gisteren 100 km: van sector 24 (Verlain-Saint-Martin-sur-Ecaillon) tot sector 9 (Pont-Thibault). Vandaag doen ze de rest. “Het was een opfrissing. Die gerestaureerde 500 meter in het Bos van Wallers loopt beter, maar de rest blijft de Hel hoor. Vooral Haveluy ligt er slecht bij, net als Mons-en-Pévèle. En de wind zit tegen, dat is anders dan de vorige jaren. Niet onbelangrijk. Er zijn 20 favorieten. Dat is anders dan vroeger. Toen had je Boonen en Cancellara en een paar outsiders. Daarom zal er veel naar elkaar worden gekeken. Het komt er op aan niet te laat aan te vallen. Ik wil de koers niet ondergaan. Doortrekken op 80 km van de finish? Het zou best eens kunnen.”

MEER OVER Wout van Aert

Meer sportnieuws