© Dirk Vertommen

Man stormt met groot mes binnen in politiecommissariaat: vier jaar cel geëist

De man die op oudejaarsdag met een groot mes het politiecommissariaat in Mechelen kwam binnengestormd, hangt vier jaar cel met uitstel boven het hoofd. Volgens zijn advocaat had hij nooit de intentie om iemand te verwonden.

Theo Derkinderen

José U.M. (24) stapte op 31 december van vorig jaar het politiekantoor in de Frederik de Merodestraat binnen in ontbloot bovenlijf. Hij had een groot mes in zijn handen en maakte er steekbewegingen mee. De onthaalmedewerker kon zijn loket veilig afsluiten en bleef ongedeerd. Ook de bezoekers konden zich in veiligheid brengen.

Volgens het Openbaar Ministerie ging het om een mes van 45 centimeter lang en waren er vier agenten nodig om de man te overmeesteren. Daarbij werd ook pepperspray gebruikt.

Tegen U.M. werd vier jaar voorwaardelijk gevorderd zodat de man zich kan laten behandelen voor zijn problematiek.

Advocaat Jan De Man vond niet dat er sprake was van een poging tot doodslag. “Hij was gewapend, maar hij heeft niemand aangevallen. Hij had geen intentie om mensen te verwonden of zelfs te doden”, zei de bekende strafpleiter die een straf met probatie-uitstel vroeg aan de rechtbank.

Ook José U.M. kreeg het woord tijdens de behandeling van zijn zaak. Hij gaf toe dat hij de dagen voor het incident heel wat cocaïne had gebruikt en dat hij in de gevangenis wou belanden om tot rust te komen. “Wat ik gedaan heb was niet de beste optie, maar het is nu eenmaal zo. Ik heb alleszins nooit iemand willen verwonden”, zei hij nog over de feiten.

De onthaalmedewerker van de lokale politie Mechelen-Willebroek vroeg 1.000 euro morele schadevergoeding. Vonnis valt op 9 mei.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio