Zwaarste straf ooit voor basketbalspeler in ons land: Belgisch international Elias Lasisi geschorst tot 31 december na duw aan ref

Het disciplinair departement van de Pro Basketbal League heeft een zware schorsing opgelegd aan Elias Lasisi van Oostende. Na een duw in de rug aan referee Nick Van den Broeck wordt hij geschorst tot 31 december. Voor de periode van 10 september tot eind december 2019 is de schorsing voorwaardelijk voor een periode van 24 maanden.

cpm, md

Wedstrijdbeelden legden de zware overtreding van Lasisi dinsdagavond vast. De Belgian Lion kreeg in het begin van het vierde kwart een fout tegen gefloten in de Luikse Country Hall en trok meteen witheet van woede naar de scheidsrechter, die op dat moment met zijn rug naar hem gekeerd stond. Met een welgemikte schouderduw legde hij de referee tegen de vlakte en die bleef daar ook enkele tellen liggen. Lasisi werd meteen uitgesloten en krijgt er nu dus nog een stevige schorsing bovenop.

De Belgian Lion werd door het disciplinair departement van de Pro Basketball League geschorst met onmiddellijke ingang tot en met 31 december 2019. Voor de periode van 10 september tot eind december 2019 is de schorsing wel voorwaardelijk, voor een periode van 24 maanden. Lasisi kreeg daarnaast een boete opgelegd van 2.500 euro met uitstel op 1.500 euro voor een periode van 24 maanden. De straf komt er na de uitsluiting van Lasisi tijdens de wedstrijd tegen Luik van dinsdag 9 april na vrijwillig fysiek contact met scheidsrechter Nick Van den Broeck.

De speler/club heeft 48 uur om beroep aan te tekenen tegen de beslissing. Gezien het ernstige feiten betreft tegenover een scheidsrechter werkt het beroep echter niet opschortend voor de schorsing. Ongetwijfeld de zwaarste straf ooit voor een speler in de Belgische professionele eerste klasse. De Pro League wil hiermee, en terecht, een duidelijk signaal geven dat fysiek contact tegenover een scheidsrechter uit den boze is. De schorsing kon echter nog zwaarder zijn geweest: op het vrijwillig toebrengen van slagen of vrijwillig fysiek contact tegenover officials, scheidsrechters en niet-officials staan immers schorsingen van vier speeldagen tot drie jaar en een boete van 1.000 tot 10.000 euro, zo blijkt uit artikel 56 van het reglement van de Pro Basketball League.

Oostende won de inhaalwedstrijd uiteindelijk vlot met 67-91 en is in de stand daardoor opnieuw alleen leider. Het heeft één punt voor op Antwerp, maar dat heeft ook nog een inhaalmatch tegen Luik te goed.

LEES MEER. “Reactie uit frustratie, maarvan een ref moet je afblijven”

© VDB

Meer sportnieuws