© Joren De Weerdt

Ravotten in hooi of Japans bosbaden: doe mee met de Week van de Provinciedomeinen

Kom op adem: onder die slogan leggen de 53 Vlaamse provinciedomeinen hun troeven op tafel. Een hooikasteel verkennen in het Rivierenhof of yoga op de Kesselse heide: de Week van de Provinciedomeinen belooft ontspanning op maat van elk type bezoeker.

Ilse Dewever

Voor speelvogels

In de Antwerpse domeinen De Averegten (Heist-op-den-Berg), Prinsenpark (Retie), Hertberg (Herselt) en Hoge Mouw (Kasterlee) is het ‘takkentijd’ voor kinderen: ze doen allerlei activiteiten met stokken (14 tot 22 april). De Ster in Sint-Niklaas (22 april) verwent op paasmaandag kinderen met paaseieren, een paaszoektocht en een meet & greet met Bumba.

De Nekker in Mechelen presenteert met de O2Run de grootste outdoor avonturenbaan van Europa. Het hindernissenparcours – een aaneenschakeling van opblaasbare structuren – is in totaal zo’n 175 meter lang, 8 meter breed en tot wel 11 meter hoog. Van 14 tot 22 april tussen 11 en 17u.

© ORUN

Voor sportievelingen

Watersport, Gavers

Met zijn Gaverplas is domein De Gavers in Harelbeke de place to be voor waterratten. Je komt alles te weten over de vijver van 60 hectare tijdens een rustgevende boottocht met de fluisterboot (15 april). Ook kajakken (16 april) kan in een enkele of dubbele kajak, net als een avondlijke tocht in een reuzenkano (17 april).

En ook nog

In De Schorre in Boom worden initiatiesessies kajakpolo georganiseerd (14 en 17 april): teams van vijf spelers proberen zo vlug mogelijk met de bal te scoren. Provinciaal sportcentrum Puyenbroeck in Wachtebeke (17 april) stelt zijn hoogtouwenparcours open voor iedereen vanaf 130 cm. In het Dommelhof in Neerpelt kan de nieuwe buitenklimmuur verkend worden (17 en 20 april).

Voor yogafans

Yoga, Kesselse Heide

Tijdens de Week van de Provinciedomeinen kun je yoga beoefenen middenin de rustgevende natuur van de Kesselse Heide in Nijlen. Kinderen en (groot)ouders kunnen op 14 april gratis aansluiten tussen 10 en 11u. Bij slecht weer vindt de activiteit plaats in het bezoekerscentrum Doefoepdhei.

En ook nog

Aan kasteel d’Ursel in Hingene wacht een yogasessie voor duo’s van (klein)kinderen en (groot)ouders (17 april): de nadruk ligt er op kinderyoga. In Het Leen in Eeklo word je gegidst langs het Yogapad: onderweg doe je oefeningen en geniet je van de bloesems in het arboretum (20 april). Provinciedomein Raversyde in Oostende is bekend om zijn openluchtmuseum Atlantikwall, maar omvat ook een groendomein: daar kan je aansluiten bij een begeleide yogasessie (17 april).

© Getty Images/iStockphoto

Voor dierenvrienden

Bijenwandeling, Hof van Leysen

In het Antwerpse Hof van Leysen aan de Markgravelei speurt natuurgids Ludwig Van den Eynde tijdens een wandeling naar bijen (14 april). Op zoek naar kleurrijke bloemen en hun zoemende bezoekers leer je verschillende soorten herkennen, ontdek je waarom deze dieren het moeilijk hebben in de stad en wat je daar zelf aan kan doen.

En ook nog

In provinciedomein Nieuwenhoven in Sint-Truiden neemt een bioboer je mee op een duurzame reis door de graslanden. Hij laat je kennismaken met de circulaire landbouw (19 april). Speurend naar nachtdieren legt domein Puyenbroeck in Wachtebeke een avondlijke wandeling in (19 april). Hou je van ‘aquariumsnuisteren’? In bezoekerscentrum Duinpanne in De Panne vertelt een natuurgids over de geheimen van de Noordzee en het zeeaquarium (15, 17 en 19 april).

Voor wandelaars

Bosbaden, Vrijbroekpark

Overgewaaid uit Japan is ‘bosbaden’ of shinrin-yoku een nieuwe trend om te ontspannen in het groen. In het Mechelse Vrijbroekpark brengt begeleidster Somaya Verstyn je al wandelend de beginselen bij (15, 17 en 20 april). Kinderen kunnen ondertussen met bloemen en planten een mandala maken.

En ook nog

Provinciedomein Wallemote-Wolvenhof in Izegem stelt met Het Mysterie van het Verdwenen Familiejuweel zijn nieuwe familiezoektocht voor (17 april). Langs het parcours wachten extra spelletjes en proefjes, en misschien kom je wel historische personages tegen. Het Vinnen in Zoutleeuw presenteert een avondwandeling met doe-opdrachten, proevertjes en vuuracts (21 april).

Een wandeling in Het Zwin in Knokke-Heist is nooit te versmaden, en al helemaal niet als er tijdens het Paasparcours (tot 22 april) gespeurd wordt naar eieren en vogels. Bovendien kan je getuige zijn van het ringen van trekvogels (17 tot 21 april): een unieke kans om meer over het leven van vogels te weten te komen én ze van dichtbij te zien.

INFO

Week van de Provinciedomeinen zo 14/4 - ma 22/4 | heel Vlaanderen | www.weekvandeprovinciedomeinen.be

MEER OVER DOEN!

Tips om te Doen!