Oprichter van Wikileaks Julian Assange opgepakt in Londen

Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, is opgepakt in de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij zich de voorbije zeven jaar schuilhield.

adm

De medeoprichter van klokkenluiderssite Wikileaks Julian Assange is donderdag in Londen door de Britse politie opgepakt. Dat meldt de BBC en wordt bevestigd door de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid.

“Ik kan bevestigen dat Julian Assange nu in handen van de politie is en zich zal moeten verantwoorden voor het Britse gerecht”, zegt minister Javid. Assange zat zeven jaar in de Ecuadoraanse ambassade. Hij vroeg en kreeg er in 2012 asiel om uitlevering naar Zweden te mijden waar een verkrachtingszaak tegen hem liep.

Op beelden is te zien hoe een haast onherkenbare Assange tegen zijn wil uit de ambassade gesleept wordt. Hij weigerde de ambassade te verlaten uit vrees uitgeleverd te worden aan de VS. Meteen tweette de account van Wikileaks dat deze arrestatie een inbreuk is op internationaal recht. Volgens Scotland Yard zijn ze door de Ecuadoraanse autoriteiten uitgenodigd, nadat de Ecuadoraanse overheid het asiel van Assange introk.

De Ecuadoraans ambassade en overheid leefden al een tijd in onmin met Assange na “verschillende overtredingen”. Assange is naar een politiebureau gebracht, en zal daarna voor een rechtbank moeten verschijnen, zo blijkt donderdag uit een communiqué van de Metropolitan Police Service.

De arrestatie gebeurde wegens het schenden van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling. Maar meteen na zijn aankomst in het Londense politiecommissariaat werd hij ook aangehouden “uit naam van de Amerikaanse autoriteiten”, zo wordt meegedeeld.

Reactie Rusland

“De hand van de ‘democratie’ wurgt de vrijheid”, dat zegt Maria Zakharova, de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, het op haar Facebookpagina. “We hopen dat zijn rechten gerespecteerd worden”, zegt Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov.

Rusland heeft in het verleden al verschillende keren laten blijken sympathie te hebben voor de oprichter van Wikileaks. Die website had in 2010 tienduizenden militaire documenten over Irak en Afghanistan en diplomatieke Amerikaanse telegrammen gepubliceerd.

Verkrachtingszaak heropenen

De advocate van de Zweedse vrouw die Julian Assange beschuldigde van seksueel misbruik in 2010, gaat aan het parket vragen om het onderzoek naar die zaak opnieuw te openen. Het verzoek is een gevolg van de arrestatie van Assange, die donderdag in Londen plaatsvond.

“We gaan er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de procureurs het Zweedse onderzoek heropenen en dat Assange wordt overgebracht naar Zweden om er voor het gerecht te verschijnen wegens verkrachting”, zegt advocate Elisabeth Massi Fritz.

Assange was in juni 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade in Londen gevlucht, nadat Zweden tegen hem een Europees aanhoudingsbevel had uitgeschreven op basis van een klacht van seksueel misbruik. Het Zweedse parket besliste in mei 2017, drie jaar voor de verjaringstermijn, om de zaak te seponeren.

Nu in het nieuws