© AP

Verhofstadt: “Hoop dat brexit-nachtmerrie ver voor Halloween al stopt”

De brexit-onderhandelaar voor het Europees parlement Guy Verhofstadt hoopt dat “de brexit-nachtmerrie ver voor Halloween al stopt”. Dat zegt hij op twitter. De Europese leiders verleenden de Britse premier Theresa May afgelopen nacht een nieuw uitstel van de brexit tot 31 oktober.

Na uren onderhandelen hakten de 27 Europese leiders de knoop door. De Britten krijgen nog tot 31 oktober om de Europese Unie met een akkoord te verlaten. Vroeger kan ook, mits het Britse parlement erin slaagt een echtscheidingsakkoord goed te keuren.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat ze zes maanden uitstel krijgen, geeft de Britten ook de kans om hun strategie te heroverwegen. Het artikel 50 intrekken kan op elk moment, maar een halfjaar zou ook nipt voldoende tijd zijn om bijvoorbeeld een tweede referendum te organiseren.

De brexit-onderhandelaar voor het Europees parlement Guy Verhofstadt hoopt alvast dat de Britten de Europese Unie al voor eind oktober hebben verlaten. “Intrekken, een volksraadpleging of een verstandige deal over de partijgrenzen heen. Wat de keuze van het Britse volk en parlement ook is, ik hoop dat de brexit-nachtmerrie ver voor Halloween al stopt”, zegt hij op twitter.

Premier May beloofde woensdagnacht dat ze het Lagerhuis vandaag/donderdag een stand van zaken geeft. Ze zet ook de onderhandelingen met oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour verder. Ook May hoopt dat de Britten de Europese Unie zo snel mogelijk kunnen verlaten met een akkoord. Tijdens haar persverklaring na afloop van de top schoof ze zelf de datum van 1 juni naar voren.

MEER OVER Brexit

Nu in het nieuws