Alaphilippe wint tweede etappe Ronde van het Baskenland voor sterke Bjorg Lambrecht: “Vanochtend niet durven denken”

Alaphilippe wint tweede etappe Ronde van het Baskenland voor sterke Bjorg Lambrecht: “Vanochtend niet durven denken”

Print

De eerste rit in lijn in de Ronde van het Baskenland werd na een pittige spurt bergop gewonnen door wie anders dan Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck - Quick Step moest echter alles uit de kast halen om onze landgenoot Bjorg Lambrecht af te houden. Michal Kwiatkowski werd derde. Max Schachmann blijft leider.

Onverharde wegen, het is schijnbaar de modetrend in het moderne wielrennen. Ook in de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland, honderdvijftig kilometer van Zumarraga naar Gorraiz, werden enkele stroken onverharde wegen opgenomen. Het zorgde voor een verhoogde nervositeit in het peloton, nog een gelukje dat de dreigende wolken werkloos bleven toekijken zodat de grindwegen tenminste droog blijven. Toch probeerde vooral Astana meermaals om het peloton in stukken te breken op de onverharde stroken, gesteund door Sky. Wat deels ook lukte. Onder anderen Adam Yates werd het kind van de rekening als gevolg van een lekke band.

Alaphilippe wint tweede etappe Ronde van het Baskenland voor sterke Bjorg Lambrecht: “Vanochtend niet durven denken”
Onverharde wegen in het Baskenland.

Naast het onverharde moesten er in deze eerste rit in lijn ook heel wat hoogtemeters overwonnen worden. Astana zorgde ervoor dat het tempo hoog werd gehouden, al pakte ‘proloogwinnaar’ Max Schachmann (BORA hansgrohe) wel enkele nuttige bonificatieseconden onderweg. De Duitser heeft duidelijk zijn zinnen gezet op een goed eindklassement en wil zolang mogelijk in de leiderstrui blijven.

Met nog eens een flink oplopende slotkilometer was het al snel duidelijk dat de favorieten voor de eindzege al meteen kleur zouden moeten bekennen. Het was verrassend genoeg onze landgenoot Bjorg Lambrecht die probeerde de favorieten te verrassen. De renner van Lotto-Soudal leek stand te houden maar moest in de laatste honderd meter alsnog zijn meerdere erkennen in Julian Alaphilippe.

Sterke Lambrecht

“Het rijden over onverharde wegen was volgens mij aangenamer vooraan dan achteraan in het peloton”, opende Lambrecht zijn relaas. “Ik vond het eigenlijk wel leuk om te doen. Het is een technisch parcours en daar hou ik van. Na de eerste lange strook scheurde het peloton, maar de ploegmaats konden daarna terugkeren. De ploeg heeft vandaag super gewerkt om me vooraan te houden.”

Alaphilippe wint tweede etappe Ronde van het Baskenland voor sterke Bjorg Lambrecht: “Vanochtend niet durven denken”
Lambrecht opent de spurt.

Lambrecht zette zijn spurt bergop van héél ver in. “In de sprint wou ik op de verrassing spelen. Toen ik aanviel, ontstond er meteen een opening. Ik heb nooit achterom gekeken, maar ik wist dat Alaphilippe daar nog zat. Hij passeerde mij nog en ik kon niet in zijn wiel blijven. Desondanks bleef ik gewoon sprinten tot op de meet met alle kracht die ik nog had.”

Eerste keer podium

Het leverde de jonge Oost-Vlaming een tweede plaats op. “Al bij al ben ik tevreden met deze tweede plaats. Het is de eerste keer dat ik het podium haal in een WorldTour-wedstrijd, dus daar ben ik trots op. Ik had het vanochtend niet durven denken, maar dit staat toch mooi op mijn palmares. De rit van morgen is een beetje gelijkaardig, maar dan minder steil in het slot. Ik zal zien hoe het verloopt en wil er opnieuw alles uithalen. Ik hoop om de rest van de week hetzelfde gevoel te hebben zoals vandaag.”

Straks mag Lambrecht de rol van luxehelper spelen in de Waalse klassiekers. Lambrecht: “Indien ik met deze vorm naar de Waalse klassiekers kan trekken, zal ik Tim Wellens en Jelle Vanendert goed kunnen helpen. Ik heb er hard voor getraind om in deze periode top te zijn. In Catalonië had ik wat last van de rug, waardoor ik niet voluit kon gaan. Ondertussen gaat het beter, dus laat ons hopen dat die problemen nu van de baan zijn.”

Meer sportnieuws