Bloggers bewaren beautyspullen in een kleine koelkast. Maar heeft dat zin?

Foto: Shutterstock / Urban Outfitters

Beauty

Bloggers bewaren beautyspullen in een kleine koelkast. Maar heeft dat zin?

Print
Beautyfans hebben op de sociale media vast al foto’s zien passeren van bloggers die hun schoonheidsproducten in kleine koelkasten bewaren. Maar heeft die frisheid invloed op de producten zelf of zijn de accessoires gewoon leuk om zien op Instagram? We vroegen het aan dermatoloog Thomas Maselis.

Vorige vrijdag leidde een tweet van YouTube-ster Safiya Nygaard tot een debat onder beautybloggers. Zij liet aan haar volgers weten dat ze een koelkastje had gekocht voor haar producten. Heel handig volgens sommigen, terwijl anderen het accessoire absoluut niet nodig vinden of zelfs niet eens van het bestaan van zo’n toestel afwisten. Steeds meer merken brengen wel mini-exemplaren uit om het koel bewaren van dagcrèmes en dergelijke te stimuleren. Want producten die in een donkere, frisse omgeving worden bewaard zouden hun werk beter doen…

Dermatoloog Thomas Maselis is het daar niet mee eens. “De manier van bewaren zal niets veranderen aan de efficiëntie van het product. Het is wel zo dat de producten iets - niet veel - langer zullen meegaan als je ze koel bewaart. Maar vergeet je vooral niet te baseren op de houdbaarheidsdatum op de tube of op het flesje”, klinkt het. “De conditie van producten wordt onstabiel als ze opwarmen. Tot 40 graden zit je safe, maar bij hogere temperaturen kan de samenstelling van de moleculen veranderen. Ook zonlicht kan de werking van de middelen aantasten.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vanessa Gehrels (@pagingmrsgehrels) on

Dus dan maar meteen alles in de koelkast in de keuken of een kleine versie in de badkamer? “Het is niet nodig. Zolang je alles in een donkere kast bewaart en niets achter het raam van je auto laat slingeren, zullen de middelen dienst bewijzen. Met zo’n koelkastje doe je ook geen kwaad. Dus staat ze op je wish list? Dan kan je er producten die het gevoeligst zijn voor temperatuurverschillen in bewaren. Denk aan zonnecrème, dag- en nachtcrème, serum, parfum en middelen met een complexe samenstelling."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cooluli (@cooluli_usa) on

NIET TE MISSEN