Freya Piryns (Groen): “Ik stop met actieve politiek”

Print

Video: ATV

Antwerpen -

Freya Piryns (42) stopt op het einde van dit jaar met de actieve politiek. Piryns is ontgoocheld dat ze bij de nakende verkiezingen geen verkiesbare plek kreeg op de Kamerlijst van Groen en trekt haar conclusies. Eind 2019 stapt ze ook op uit de Antwerpse gemeenteraad.

Piryns kreeg de zesde plaats op de Kamerlijst van Groen. Piryns maakt zich geen begoochelingen en beseft dat ze vanop die plek haast onmogelijk verkozen kan worden. “Ik besef dat het vanop die plek haast onmogelijk is om verkozen, maar roep iedereen toch nog op om voor mij te stemmen.” Piryns steekt haar ontgoocheling niet onder stoelen of banken. “Bij de lijstvorming moeten alle puzzelstukjes gelegd worden en blijkbaar was ik het puzzelstukje te veel”, zei ze dinsdagochtend op Radio 1. “Ik stel alleen maar met u vast dat heel wat vrouwen tussen de 40 en 60 jaar uit de boot vallen.”

Piryns erkent dat ze het slachtoffer is van de sterke vertegenwoordiging van Antwerpse Groen-politici op het nationale front, met naast haar ook Meyrem Almaci, Wouter Van Besien en Imade Annouri. Piryns zetelde tussen 2007 en 2014 in de Senaat, maar raakte bij de vorige federale en regionale verkiezingen niet herkozen.

Piryns zetelt tevens sinds 2001 onophoudelijk in de Antwerpse gemeenteraad, maar ook daar komt een einde aan. Eind dit jaar staat ze haar zitje af aan een opvolger. “Ik zit al een tijdje tussen twee werelden, de politiek en het onderwijs, het wordt nu tijd dat ik voluit voor een van die twee kies”, zo verklaart ze. Piryns geeft momenteel les aan anderstaligen en hoopt ook na haar afscheid van de Antwerpse gemeenteraad haar twee passies, onderwijs en beleid, met elkaar te kunnen verzoenen op professioneel vlak.

Piryns is samen met Willem-Frederik Schiltz, een kopstuk bij de Antwerpse Open Vld. “Ik heb het gevoel dat dat mijn politieke carrière niet altijd vooruit geholpen heeft”, geeft ze toe. “Maar de politiek heeft me op z’n minst wel een man en een kind opgeleverd”, aldus Piryns.

Lees meer verkiezingsnieuws