Onweer barst los boven Vlaanderen: “Ernstige problemen op E17 door hagel”

Themabeeld. Foto: rr

Onweer barst los boven Vlaanderen: “Ernstige problemen op E17 door hagel”

Print

De renners in de Ronde van Vlaanderen kregen een stralende namiddag, maar nu de finish gepasseerd is, is daar ook het aangekondigde onweer. In heel het land geldt vanavond code geel. Lokale onweersbuien kunnen plaatselijk voor veel neerslag zorgen. Dat is al het geval op de E17 in De Pinte, waar de hagel voor problemen zorgt.

“De laatste dag van de week begint nog met opklaringen, maar in de loop van de namiddag neemt de bewolking toe”, luidde het vanochtend in een persbericht van KMI. “Lokaal ontstaan er buien die kunnen uitgroeien tot onweer, vooral in het zuidwestelijke landsgedeelte. Het KMI kondigt zondagnamiddag en -avond code geel af voor onweersbuien die plaatselijk voor zeer veel neerslag op korte tijd kunnen zorgen.”

Omstreeks 16.30 uur ontwikkelde zich de eerste onweerszone boven de driehoek Aalst - Ninove - Brussel. Dat meldt Noodweer Benelux. “We zien daar twee onweerskernen in een omvangrijk buiengebied. Die trekken langzaam naar het westen van het land.”

Samen met de organisatie van de Ronde van Vlaanderen hield Noodweer het luchtruim boven Oudenaarde en Kluisbergen nauwlettend in de gaten. “De lucht boven heel Oost- en West-Vlaanderen is wel instabiel, wat betekent dat er zich op elk moment een bui kan vormen die onweer met zich meebrengt. Als dat gebeurt, rekenen we toch al snel op 10 à 20 liter neerslag per vierkante meter.”

Zondagnamiddag kregen Antwerpen en de Brusselse rand al flink wat regen over zich heen, maar van onweer kunnen we daar nog niet echt spreken. Anders is het in het Oost-Vlaamse De Pinte: daar staken na 18 uur forse buien en onweer de kop op. Door de enorme hoeveelheid hagel rijden de auto’s er stapvoets op de E17, meldt Noodweer Benelux.

“Die onweerlijn trekt door naar Brugge”, zegt Roose. “De intensiteit blijft behouden en de mensen daar moeten dus zeker rekening houden met problemen. Het is een pittig onweer dat ze daar over zich heen krijgen.”

Onweer barst los boven Vlaanderen: “Ernstige problemen op E17 door hagel”
Nu in het nieuws