© Jan Van der Perre

Grootschalige controle op bussen in provincie Antwerpen

Zaterdag vond er een grootschalige controleactie plaats op internationale bussen. De actie in provincie Antwerpen, die ‘Colombus’ gedoopt werd en al aan haar derde editie toe was, onderwierp passagiers, bagage en chauffeurs van internationale lowcost maatschappijen aan een gerichte controle. De resultaten van de actie worden later dit weekend bekend gemaakt.

jtp

Met de grootscheepse actie, die plaats had aan de oude rijkswachtkazerne in Wilrijk en in de directe omgeving, wil de politie in Antwerpen criminele activiteiten zoals de handel in verboden goederen, mensenhandel en mensensmokkel blootleggen.

De bussen werden vanuit de politiehelikopter op de snelwegen gelokaliseerd, waarna motards van de wegpolitie hen begeleidden naar Wilrijk. Daar werden de chauffeurs, passagiers en hun bagage aan een controle onderworpen.

Honden die getraind zijn om explosieven, drugs of cash op te sporen, besnuffelden de koffers en pakketten. Bij de buschauffeurs werd nagegaan of ze wel in orde waren met de wetgeving op het wegverkeer. Alvast één bus werd aan de kant gehouden. De resultaten van de tussenkomst worden in de loop van zaterdagavond bekend gemaakt.

Crimineel milieu

“Via het internationaal busvervoer kan het crimineel milieu zich zonder enige vorm van identificatie vrij bewegen over de landsgrenzen. Criminelen of malafide personen hebben in het busvervoer een manier gevonden om ongezien hun criminele activiteiten te laten plaatsvinden”, zo laat de Federale Politie weten in een persbericht.

“Ze denken dat ze vrij spel hebben bij het plegen van misdrijven zoals bijvoorbeeld drugs- of wapenhandel of mensensmokkel”, klinkt het. Daarom hield de Federale Politie, in samenwerking met verschillende partners, deze grootschalige actie. Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) was aanwezig tijdens de actie en werd uitvoerig gebrieft.

“De informatie die zo in kaart wordt gebracht, is uiterst waardevol voor alle veiligheids- en inlichtingendiensten”, aldus de politie. De resultaten van actie ‘Colombus’ worden later dit weekend bekendgemaakt.

© Jan Van der Perre

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio