© Guy Puttemans

© vrt

© vrt

1 / 4

De man achter achter Ketnetaap Olly Wannabe: “Hij is de underdog die de baas wordt”

Hij doopt Niels Destadsbader om tot Niels Debladblazer, doet Dagelijkse Kost in de soep draaien en overtuigt weerman Frank Deboosere moeiteloos om walvisgeluiden te imiteren. Olly Wannabe, de brutale Ketnetaap, is dankzij zijn fratsen intussen uitgegroeid tot een fenomeen, bij jong én oud. “Olly is slapstick voor kinderen en verbale humor voor volwassenen”, zegt Geerard Van de Walle (37), de man achter de aap.

eva de poorter

Overal waar hij niet moet zijn, daar duikt ­Olly Wannabe op. Zoals op de laatste Music Industry Awards, waar hij tegen de schenen schopte van verschillende artiesten. Uitspraken waar hij ook mee wegkomt. “Met een pop kan je ontzettend brutaal zijn, dat vergeef je hem zo. Olly is slapstick voor de kinderen wanneer hij bananenmoes in het gezicht van iemand gooit en verbale humor voor de ouderen”, zegt Geerard Van de Walle, de man achter het aapje, die ook als scenarist en ontwikkelaar werkt voor productiehuis Hotel Hungaria. “Hij stampt ook nooit naar beneden, altijd naar boven omdat hij een wannabe is. Hij is de underdog die de baas wordt. Daar hebben mensen minder snel problemen mee. En als zijn uitspraken te ver gaan, wordt hij op zijn plaats gezet.”

De aap raakte bekend bij toen hij ‘stage’ ging lopen bij de VRT. Van die stage werden er twee reeksen van telkens tien afleveringen gemaakt, die eerst online te zien waren voor ze op televisie kwamen. “Volgens mij is dat ook een reden waarom het opgepikt is door mensen die niet tot de Ketnetdoelgroep behoren. Ik hoor van twintigers en dertigers bijvoorbeeld dat ze het soundboard met uitspraken van Olly gebruiken op vergaderingen. Dat Olly zo’n breed publiek aanspreekt, is ook het moeilijkste. Humor gelaagd en voor iedereen maken, dat is een uitdaging.”

Nochtans slaagt Geerard in die opgave. Hanne Decoutere die het nieuws presenteert met een koe op haar gezicht geschilderd, daar kan de kleinste én de oudste om lachen. Ook voor Geerard was dat een memorabel moment. “Dat zag er echt belachelijk uit”, lacht hij. “Hanne kwam naar mij met een paar vraagjes over het scenario. Ik heb van een aantal passieve zinnen actieve zinnen gemaakt. Is dat erg? vroeg ze. Ik dacht: Hanne, je hebt een koe op je gezicht, mij is het allemaal eender.”

Sidekick van Jeroen Meus

En zeggen dat het eerst de bedoeling was om van Olly de betweterige sidekick van Jeroen Meus of Bartel Van Riet te maken. “Hotel Hungaria maakte al Dagelijkse Kost en Groenland, toen ze mij vroegen om mee te denken over een lifestyleprogramma voor kinderen, met een pop. Zo bedacht ik Olly Wannabe, die naast een kok of tuinman staat en alles beter weet en in het honderd doet lopen.”

Zijn naam heeft hij te danken aan een ander personage dat Geerard had ontwikkeld, maar waar hij niets mee had gedaan. “Applausmeester Olivier, Olly voor de vrienden. Toen ik opzocht of Olly de aap al bestond, kwam ik uit bij Oliver The Chimpanzee, die zich gedroeg als mens en bij een gezin woonde. Tot hij de vrouw des huizes begon te bepotelen. Er zat een mooie analogie in: Olly Wannabe die bij de top van de showbizz wilde horen en dan de echte aap Oliver, die alles deed wat mensen doen.”

Toch ging Olly solo bij Ketnet en wringt Geerard zich voor In bed met Olly zelfs in een op maat gemaakt bed om met Olly te acteren. Het figuurtje sloeg meteen aan bij de kinderen en is intussen tot een fenomeen uitgegroeid. Eentje dat ook veel volk zal lokken op fantasybeurs FACTS in Gent zondag. “Daar word je geconfronteerd met ouders die zeggen dat hun kinderen pas in slaap vallen als ze eerst een mopje van Olly mogen kijken. Dat is ongelooflijk fijn.”

Nu in het nieuws