© Photo News

© rr

1 / 3

Vijf incidenten per week met passagiers op Belgische vliegtuigen

Elke drie uur komt er ergens in Europa een vliegtuig in de problemen door reizigers die zich niet kunnen gedragen. In België steeg het aantal incidenten met dronken, agressieve of rokende passagiers in vijf jaar met 60%. Stewards, stewardessen en luchtvaartmaatschappijen zijn dat gedrag grondig beu, zeker omdat het één keer per maand zelfs tot een noodlanding komt.

kba

En dus komt er een campagne, met de hashtag #notonmyflight (‘niet op mijn vlucht’).

Volgens het officiële Europese Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA), het hoogste luchtvaartorgaan in de Europese Unie, waren er vorig jaar 34% meer incidenten met onhandelbare passagiers dan in 2017. In zeven op de tien gevallen is er agressie in het spel. In België waren er vorig jaar 262 incidenten, gemiddeld vijf keer per week. Tegenover 2017 is er geen toename, maar het is wel 60% meer dan vijf jaar geleden.

De FOD Mobiliteit, dat de Belgische cijfers geeft, verleent dan ook zijn steun aan de campagne, zeker in aanloop naar de paasvakantie. “Als een vlucht vertraging oploopt of moet terugkeren door één passagier die moeilijk doet, hebben heel veel mensen daar last van”, zegt woordvoerder Sven Heyndrickx.

De problemen doen zich vooral voor op langeafstandsvluchten, waar de langere duur van de vluchten en de cultuurverschillen gemakkelijker tot irritatie leiden. De Belgische luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines en TUI fly België merken naar eigen zeggen zelf geen stijging, maar de vakbonden wel.

“Het cabinepersoneel kan er niets aan doen dat vluchten niet goed op elkaar aansluiten, maar worden er wel voor geviseerd”, zegt Paul Buekenhout van het ACV. “Je moet behoedzaam omspringen met dergelijke passagiers, maar wel direct genoeg zijn om het gedrag de kop in te drukken. Dat is een moeilijke evenwichtsoefening. Het stijgend aantal incidenten maakt het cabinepersoneel voorzichtiger: je zult niet snel meer een derde drankje krijgen als je al twee keer iets met alcohol besteld hebt. Het is een opkomend probleem in Europa.”

Nu in het nieuws